Novinari koje je zatočio Gadafi: Vojska nam je ubila kolegu, pa su nas zatočili u vili

NOVINARI koji su bili zatočeni u Libiji 44 dana ispričali su za američke medije kako su ih uhitile libijske snage sigurnosti, te kako su se našli kao meta pucnjave u kojoj je poginuo jedan njihov kolega prije nego što su uhićeni.

34-godišnja reporterka Clare Morgana Gillis, koja radi za USA Today i The Atlantic, i James Foley, reporter GlobalPost agencije, stigli su na granicu sa Tunisom u četvrtak navečer, nakon što ih je libijska vlada pustila na slobodu. Time je završila Odiseja koja je počela 5. travnja, na dan kada su njih dvoje i španjolski fotograf Manuel Varela uhićeni u libijskom gradu Brega od strane pro Gadafijevih snaga.

Gillis je ispričala kako su njih troje zajedno s fotografom Antonom Hammerlom iz Južne Afrike izašli iz taksija kojeg su uzeli izvan Brege te se zaputili pješke cestom. Tada su vidjeli kamione koji cestom dolaze prema njima i pucaju. Sakrili su se u nekom žbunju, no kamioni su se zaustavili i i dalje pucali prema njima. Hammerl je u pucnjavi teško ozlijeđen.

"Mislili smo da se nalazimo u unakrsnoj pucanjavi, ali smo brzo shvatili da pucaju na nas"

"Sve se dogodilo u djeliću sekunde. Mislili smo da se nalazimo u unakrsnoj pucnjavi. No, uskoro smo shvatili da oni pucaju na nas", ispričao je Foley za GlobalPost. "Pomislio sam da ćemo svi poginuti, pa sam iskočio da se predam i vikao sam da smo novinari", dodao je.

Ljudi iz kamiona stvorili su se pred njima. Oduzeli su im stvari, vezali ih i stvaili ih u stražnji dio kamiona. "Svi smo zatim pogledali prema Antonu. Vidio sam da se miče u lokvi krvi. Jim je pokušao razgovarati s njim. No, više nije odgovarao na pitanja", ispričala je Gillis. Hammerlovo tijelo ostavljeno je da tako leži.

Zadnja tri tjedna zatočeništva držali ih u vili
Ostalih troje novinara odvezeno je u Tripoli gdje su stavljeni u zatočenički centar, dok je NATO izvodio zračne udare na ciljana mjesta u glavnom gradu. Gillis je kazala kako su novinari dobro tretirani tijekom zatočeništva te da su često bili na ispitivanjima.

Posljednja tri tjedna držali su ih u vili u Tripoliju koja je pripadala jednom libijskom vojnom dužnosniku. Gillian je kazala kako su imali dovoljno za jesti i pristojno mjesto za spavanje. Straža je uvijek bila prisutna. Otamo su odlazili na sudska ročišta.  

Libijska vlada naposljetku ih je osudila zbog ilegalnog prijelaza granice i to na godinu dana zatvora uvjetno, te novčanu kaznu od 150 dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.