"Ribić danima ne odgovara na mailove i pozive, pa mu pitanja postavljam javno"

Screenshot: HRT

MARKO Matijević, osnivač i glavni urednik portala srednja.hr obrušio se na Vilima Ribića koji mu već danima ne odgovara na postavljena pitanja.


"Gostujući u emisiji Otvoreno na temu štrajka napravio sam lapsus koji je povrijedio čast i ugled sindikalista Vilima Ribića. Naime, u prilogu na početku emisije bilo je rečeno da je 99 fakulteta u štrajku, a referirajući se na taj podatak kasnije u emisiji rekao sam kako je riječ o 99 posto fakulteta. Mea Culpa. Točan postotak bio bi 78,57 posto", započinje svoje obraćanje spomenuti novinar Vilimu Ribiću, predsjedniku Velikog vijeća Sindikata u sedam mandata od 1993. do danas.

Povrijedio Ribiću čast i ugled

Ribiću je, naime, čast i ugled "povrijedila" tvrdnja Marka Matijevića da je Ribić rekao kako je u znanosti i visokim ustanovama štrajkalo 99% ustanova.

"U prilogu neposredno prije vidljivo je da sam rekao kako je štrajkalo, cjelovito ili djelomično, 99 ustanova (od naših 126)", demantirao je Ribić Matijevića koji mu se mailom i ispričao za lapsus.

"Nije mi problem priznati i ispričati se za svoje greške, ali njemu očito jest", nadalje piše Matijević misleći pritom na Ribićevu izjavu u emisiji Otvoreno kad je rekao da će sati đacima biti opravdani iako nema nikakvu zakonsku osnovu da nešto takvo tvrdi.


Osim toga, Ribić je gostujući u Dnevniku 3 HRT-a napao i komunikacijskog savjetnika Marka Rakara za analizu prema kojoj se 'Sindikat ponaša bitno drugačije od svih ostalih sindikata u Hrvatskoj." "Njihova financijska imovina strašno je velika u odnosu na bilo koji drugi sindikat. Ubrana kamata za tih 45 milijuna kuna pozajmice je 4.500 kuna što je 0,01 posto ako se ne varam. Dakle, vjerojatno postoji neki interes Sindikata da posuđuje novac bez kamata"', rekao je Rakar, piše srednja.hr. Međutim, Ribić je odbio odgovoriti kome je Sindikat posudio novac, te je napao Rakara.

Ribiću, odgovorite na pitanja

"Radi svega navedenog, postavljam gospodinu predsjedniku Velikog Vijeća Sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilimu Ribića javno tri pitanja na koja molim odgovor u pisanom obliku:

1. U demantiju navodite da je 99 od vaših 126 fakulteta bilo u štrajku pa molim da kažete koji fakulteti su bili u štrajku u ponedjeljak te na koji način se štrajk manifestirao? Koliko djelatnika je štrajkalo po pojedinim fakultetima?

2. Zašto ste u Otvorenom 22.9. rekli da nitko neće dobiti neopravdan sat kada za to nemate ovlasti? Preuzimate li odgovornost za konfuziju nastalu oko neopravdanih sati i posljedica koje iz tog proizlaze?

3. Kojim tvrtkama je Sindikat znanosti i obrazovanja dao pozajmice?", javno Ribića pita Matijević podsjetivši ga da je i on osamdesetih radio kao novinar, ali je dao otkaz jer mu je tekst cenzuriran.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.