Novi Zeland naručio više od 100 m2 kože za preživjele nakon erupcije vulkana

Foto: Epa

NOVI ZELAND naručio je oko 110 metara kvadratnih kože za liječenje pacijenata ozlijeđenih u erupciji vulkana koja se dogodila u ponedjeljak na Bijelom otoku.

U vrijeme erupcije na otoku se nalazilo 47 ljudi. Za šest njih je potvrđeno da su poginuli, a 25 osoba se nalazi u bolnici u kritičnom stanju, piše CNN.

Potraga se nastavlja za osobama koje se smatraju nestalima, no vlasti pretpostavljaju da nisu preživjele.

“Hitno nam je potrebna veća količina kože“

Mnoge preživjele žrtve su nakon erupcije imale jake opekotine te je liječnicima hitno potrebna koža kako bi im izliječili povrede.

Jučer su novozelandski medicinski djelatnici priopćili kako 27 osoba u bolnici ima opekotine na najmanje 30% tijela.

"Trenutno imamo nekih zaliha kože, ali nam je hitno potrebna veća količina za privremena i trajna liječenja. Predviđamo da će nam za pacijente dodatno trebati oko 110 m2 kože“, rekao je danas liječnik Peter Watson, predstavnik Okružnih zdravstvenih odbora.

Na ljudskom tijelu se u prosjeku nalazi oko jedan do dva metra kvadratna kože.

Iz vulkana na ljude padale stijene od 1000 °C i otrovni oblaci

Kada je vulkan eruptirao, ljudi koji su ostali u njegovoj blizini vjerojatno su iskusili oblake vruće pare, otrovne plinove i rušenje opasnih stijena.

Prema vulkanologinji Jessici Johnson sa Sveučilišta East Anglia u Engleskoj, navala otrovnih plinova bila je toliko jaka da su posjetitelji mogli osjetiti miris kemikalija.

“Iz vulkana, u čijem se krateru nalazi kiselo jezero, vjerojatno su izlazile vruće pare, a zbog erupcije su se rušile stijene“, dodala je Johnson.

Derek Wyman, geolog sa Sveučilišta Sydney, vjeruje kako je vulkan prilikom erupcije izbacio materijal koji je bio na oko 1000 stupnjeva Celzijevih.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.