Novi zakon ne zabranjuje ubijanje pasa i pogoduje onima koji na tome zarađuju

Foto: 123rf

DO 12. rujna traje javna rasprava na temu nacrta prijedloga Zakona o zaštiti životinja. Prema novom zakonu, po prvi puta u Hrvatskoj zabranjen je seks sa životinjama, ali i konstantno vezanje ili držanje pasa u boksevima. Novi zakon ipak ne zabranjuje eutanaziju, ali dopušta sterilizaciju, čime se pogoduje profiterima koji zarađuju na napuštenim životinjama.

Aktivisti za zaštitu prava životinja zato žestoko lobiraju kako bi se iz zakona izbacila eutanazija pasa lutalica, s obzirom da zakon uvodi sterilizaciju. Pritom valja misliti na novac koji gradovi daju raznim udrugama za zbrinjavanje pasa lutalica. Aktivisti tvrde - udruge sada imaju mogućnost od grada naplatiti sterilizaciju, a zapravo obavljaju eutanaziju koju tada ponovno naplate.

"Ukoliko ne zabranimo usmrćivanje životinja, to nema smisla. Zar ćemo životinje o kojima skrbimo i pripremamo za udomljavanje, onda nakon 60 dana usmrćivati", zapitao se Luka Oman iz Prijatelja životinja.

Željka Štrok iz Udruge za zaštitu životinja dijeli sličan stav.

"Ne vidim stvarno smisla trošiti gradske novce, tj.novce građana koji će se onda usmjeriti na profit nekakvog skloništa, odnosno vlasnika skloništa", rekla je Štrok za RTL.

Neki zarađuju na ubijanju životinja

Troškove zbrinjavanja napuštenih životinja snosi lokalna samouprava. Željka i Luka dobro znaju o čemu govore podsjećajući na primjer zloglasnog skloništa Pokupsko Cerje.

"Primjerice, sklonište Pokupsko Cerje koje je uzelo šest milijuna kuna od Grada Velike Gorice, a ubijaju životinje", rekao je Oman.


Naime, teško je utvrditi je li pas bio čipiran, steriliziran ili liječen onda kad ga više nema.

"Upravo Upravo to je slučaj u Pokupskom Cerju", rekla je Željka te dodala kako su tamo činili sve da otežaju udomljavanje.

"Vi morate ispuniti nekakv obrazac na koji su oni izmislili, čak i platne liste su tražili i ne znam kakve podatke o tome što posjedujete ili ne posjedujete, da bi se na kraju jednostavno se nisu javljali", rekla je Štrok.

Nakon 60 dana psima bi uslijedila smrtna kazna. Protiv vlasnika Pokupskog Cerja podnesene su kaznene prijave. Nema više ugovor sa Velikom Goricom, no zato ima sa Siskom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.