Novi val nasilja u Sjevernoj Irskoj, rulja zapalila bus, ozlijeđeno više policajca

Screenshot: Twitter

NAJMANJE sedam policajaca ozlijeđeno je u neredima tijekom noći u Sjevernoj Irskoj.

Rulju koja je počela nerede uglavnom su činili mladići iz probritanskog područja Belfasta. Oteli su i zapalili autobus, a policiju su gađali kamenjem i molotovljevim koktelima. Napadnut je i fotograf lista Belfast Telegraph.

Videozapisi koji kruže društvenim mrežama pokazuju da je autobus zapaljen, a potom je u potpunosti izgorio.

Nasilje je prošlog tjedna započelo u gradu Londonderry, prije nego što se proširilo glavnim gradom Belfastom i obalnim područjima tijekom uskrsnog vikenda i ponedjeljka. U proteklih nekoliko dana prosvjednici su palili automobile i napadali policiju u nekoliko gradova diljem Sjeverne Irske. 

Britanski premijer Boris Johnson izrazio je duboku zabrinutost.

Irski ministar vanjskih poslova: Neredi moraju stati prije nego što netko bude ubijen

"Ulično nasilje noću u Sjevernoj Irskoj mora stati prije nego što netko bude ubijen", poručio je danas ministar vanjskih poslova Irske Simon Coveney te je pozvao vođe unionista i nacionalista da rade na smirivanju napetosti.

"Ovo mora stati prije nego što netko bude ubijen ili ozbiljno ozlijeđen", rekao je Coveney za irsku televiziju RTE, nakon što su neredi eskalirali u sukobe, kontinuirane napade na policiju i paljenje otetog autobusa.

"To su scene koje u Sjevernoj Irskoj nismo vidjeli jako dugo, to su scene za koje su mnogi ljudi mislili da su postale povijest i mislim da treba uložiti kolektivni napor kako bi se pokušale smiriti napetosti", dodao je.

Do eskalacije nasilja došlo je uslijed sve veće frustracije u probritanskoj unionističkoj zajednici zbog novih trgovinskih barijera između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva, koje su rezultat izlaska Velike Britanije iz Europske unije.

Tenzije su se dodatno rasplamsale ovoga tjedna nakon odluke da se ne podigne tužba protiv 24 člana irske nacionalne stranke Sinn Féin, koji su prisustvovali velikom sprovodu vođe paravojne Irske republikanske armije, gdje je došlo do kršenja mjera protiv koronavirusa.

Sve glavne unionističke stranke traže ostavku šefa sjevernoirske policije Simona Byrnea jer je, kako tvrde, izgubio povjerenje njihove zajednice.

Nakon što je prije 23 godine postignut Sporazum na Veliki petak, kojim su okončani sukobi u Sjevernoj Irskoj, pokrajina je i dalje podijeljena na irske nacionaliste, većinom katolike, koji zahtijevaju ujedinjenje s Irskom, i protestantske unioniste koji žele ostati dio Ujedinjenog Kraljevstva.

Danas sastanak

Vodstvo Sjeverne Irske, koje se sastoji od predstavnika irskih nacionalista i unionista, sastat će se danas te će razgovarati o sukobima, rekla je Michelle O'Neill, zamjenica premijerke Sjeverne Irske.

"Oni koji su uključeni u nasilje, nanošenje štete, manipulaciju našim mladima i napade na policiju, moraju prestati", poručila je na Twitteru O'Neill, članica irskog nacionalističkog Sinn Feina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.