Novi sukob u Vladi: Most želi kontrolirati vodeća javna poduzeća, HDZ se žestoko protivi

Foto: FAH

MINISTRI još nisu dobili prve suradnike, javlja Dnevnik.hr. Iako se Vijeće za suradnju, koje usuglašava prijedlog zamjenika i pomoćnika ministara trebalo sastati u utorak, sastanak je odgođen za danas.

Most naime želi zamjenike i pomoćnike, međutim, najveći problem je njihov zahtjev da preko tih Ministarstava kontroliraju i javna poduzeća, postavljanjem svojih kadrova u Nadzorne odbore.

Most tako želi kontrolu nad tvrtkama, koje ostvaruju milijarde kuna dobiti, prije svega im je važan energetski sektor - INA, HEP, JANAF, PLINACRO, a bacili su oko i na Hrvatske šume. S druge strane, HDZ-u bi u toj tzv. vertikali ili raspodjeli ostali gubitaši ili tvrtke s kojima ima najviše problema, poput cestarskih ili željezničkih.

Most je uvjeren kako bi kontrolirajući te tvrtke mogao provesti obećane reforme, međutim HDZ i Domuljubna koalicije se tome žestoko protive, javlja Dnevnik Nove TV.

Kažu da Most tako izlazi van okvira dogovorenog te kažu da neka imena koja predlažu nisu stručna. Dodaju kako bi vlada trebala biti stručna i reformska te se ne dijeliti na moje i tvoje.


Iz Vijeća su tvrdili da će se svi zamjenici i pomoćnici imenovati u četvrtak na sjednici Vlade, no kako još nema dogovora ni o kvotama, teško je za očekivati da će se sva imena uspjeti usuglasiti u jednom danu.

A tu je i puno veći problem s javnim tvrtkama.

Jedan član Vijeća smatra da  postoji mogućnost da se o tom problemu ipak odvojeno, kasnije pregovara. Sutra bi se trebala održati treća sjednica vlade, a ministri i dalje nemaju prve suradnike, dok ih  dio ih radi s kadrovima Kukuriku koalicije.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.