Novi ruski veleposlanik u Hrvatskoj: Ja Putinov buldožer? Kakve veze to ima sa mnom?

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

RUSIJA od danas i službeno ima novog veleposlanika u Hrvatskoj. 

Radi se o Andreju Nesterenku kojeg su zbog vrlo oštrog istupanja u javnosti tijekom veleposlaničkog mandata u Crnoj Gori, u razdoblju prije ulaska te zemlje u NATO, tamošnji mediji nazvali "Putinov buldožer". 

"Ja s građevinskim poslovima nikad nisam ništa imao. Ne znam po kojoj se logici pojam buldožera veže uz mene, a pogotovo uz našeg predsjednika koji vodi politiku poštovanja svih država. Buldožer je jak, moćan građevinski stroj koji raznosi ili skuplja na gomilu građevinski otpad. Kakve onda veze pojam buldožera ima sa mnom? Došao sam u Hrvatsku s najboljim i najiskrenijim namjerama, da bih radio na razvijanju odnosa naših dviju zemalja", rekao je Nesterenko za HRT

Potencijalni dolazak Putina?

Komentirao je i dolazak Sergeja Lavrova u Hrvatsku i potencijalni dolazak Vladimira Putina. 

"Kada je riječ o mogućem posjetu Hrvatskoj našeg predsjednika, ne isključujem da će se ta tema spomenuti tijekom posjeta ministra Lavrova Zagrebu. Nažalost, Sergej Lavrov ne može provesti više vremena u Zagrebu jer nakon toga odlazi u Sarajevo. Ali 27. listopada susrest će se s ministrom Grlićem Radmanom, premijerom Plenkovićem i predsjednikom Milanovićem. Predsjednik Milanović, kojemu sam danas predao vjerodajnice, ostavio je na mene vrlo snažan dojam. Čini mi se da ima vrlo široko znanje iz mnogih područja, zaključujem to nakon što smo pretresli mnoga pitanja. Moj je dojam da je predsjednik vrlo zainteresiran za to da se hrvatski interesi štite posvuda i u svemu", kaže Nesterenko. 

Govorio je i o posjetu američkog državnog tajnika Mikea Pompea. 

"Gospodin Pompeo pokušao se usidriti kod vas u jugoistočnoj Europi. Vidio sam da je pregovarao, ali nisam u konačnici vidio nikakvo sidro. Da je došao sa sidrom, morao bi ga predati hrvatskoj strani i baciti ga negdje kod Dubrovnika ili u okolici. Ispravite me ako griješim, ali moj je dojam da su Hrvati vrlo ponosan narod. Neovisni ste i suvereni i provodite politiku koja odgovara interesima vlastitog naroda. Budu li vam dolazili diplomati stranih zemalja i bacali kod vas nekakva sidra, mislim da će to pokazivati nedostatak poštovanja. Vi sami određujete okvire svoje vanjske politike i sami možete ocjenjivati postupke gostiju iz inozemstva. Nadam se da ćete tako i nastaviti", zaključio je Nesterenko. 

Nesterenko, rođen 1955. u obitelji sovjetskog diplomata, na funkciji veleposlanika zamijenio je Anvara Azimova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.