Novi prosvjed za Varšavsku: Nakon sat vremena, kiša rastjerala prosvjednike

NI PROLOM oblaka koji je pogodio Zagreb nije spriječio prosvjednike da dođu na zagrebački Cvjetni trg i ondje iskažu svoje protivljenje Horvatinčićevom projektu. U 19 sati je, prema najavi udruga Pravo na grad i Zelena akcija, započeo novi prosvjed za Varšavsku ulicu na kojem se okupilo 500-tinjak ljudi. Ipak, nakon sat vremena čekanja da nevrijeme i kiša stanu, organizatori su prosvjednicima rekli da se prosvjed prekida.

Okupljenim građanima prvo se obratila Urša Raukar, a potom i psihologinja Mirjana Krizmanić. Psihologinja je okupljenima poručila da borba građana za Varšavsku ulicu treba biti uzor mladima i jasan pokazatelj kako se treba boriti za svoje stavove.

"Prva pobjeda u 3,5-godišnjoj bitci"

"Doživjeli smo prvu pobjedu u ovoj 3,5-godišnjoj bitci. DORH se napokon oglasio i istaknuo kako postoje nezakonite radnje. Svjedoci smo sve veće uzurpacije javnog prostora, a vlast nas već 4 godine ignorira. Varšavska je simbol Zagreba i Hrvatske te simbol borbe protiv političke bahatosti", pročitala je prosvjednicima dio proglasa Urša Raukar te pozvala osobe iz javnoga života da se odazovu potpisivanju proglasa.

"Urednici i vlasnici medija boje se Horvatinčića i svakodnevno nam skraćuju tekstove i vade rečenice iz konteksta. Tražimo zaštitu HND-a i ostalih institucija", stoji dalje u proglasu.

Nakon što su se okupljenim građanima obratili Urša Raukar, Vili Matula i Mirjana Krizmanić, na Cvjetnom trgu je, zbog jakoga nevremena, nestalo struje.

Teodor Celakoski je u obraćanju okupljenima naglasio da je današnji skup poruka nadležnim institucijama, a ponajprije DORH-u koji bi u što kraćem roku trebao ispitati sve nepravilnosti oko izdavanja dozvola Tomi Horvatinčiću za projekt Cvjetni prolaz. "Nakon mišljenja Ministarstva kulture i DORH-a prema kojemu izmjena GUP-a nije u skladu s konzervatorskom podlogom, i to u denivelaciji Varšavske i u prekomjernoj izgrađenosti u bloku, ništa više neće biti isto. Idemo prema institucijama još žešće jer one su te koje trebaju osigurati zakon", naglasio je Celakoski.

>Borba za Varšavsku: Koruško tužiteljstvo istražit će sumnjive Horvatinčićeve kredite

Podsjetimo, Ministarstvo kulture je dostavilo DORH-u mišljenje ekspertnog tima koji je uvidom u dostavljene dokumente i detaljnom usporedbom s Konzervatorskom podlogom utvrdio izvjesna odstupanja u dijelu koji se tiče mogućnosti povećanja izgrađenosti dvorišta i dijelu koji se odnosi na dopušteno deniveliranje dijela Varšavske ulice. Također, tijekom jučerašnjeg susreta predsjednika Josipovića s predstavnicima Zelene akcije i Prava na grad, Predsjednik je naglasio kako građani imaju pravo na očuvanje javnih površina čija namjena treba biti na dobrobit svih građana, a ne pojedinačnih interesa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.