Novi lockdown u Australiji, zatvoren i treći najveći grad u zemlji

Ilustracija: EPA

JOŠ milijune Australaca je zahvatio lockdown, javlja BBC

Vlasti su uvele brzi trodnevni lockdown u jugoistočnom dijelu savezne države Queensland, uključujući i treći po veličini australski grad Brisbane. 

Manje od 15 posto Australaca je u potpunosti cijepljeno protiv koronavirusa. 

Dužnosnici Queenslanda prijavili su šest novih slučajeva zaraze koronavirusom, a svi su povezani sa srednjoškolcem čiji je nalaz u četvrtak bio pozitivan. 

Ograničenja su najstroža do sada u Queenslandu. Ljudima je dopušteno izlaziti od kuće samo radi kupnje osnovnih potrepština ili obavljanja bitnih poslova, vježbanja ili odlaska na liječenje.

Vojska na ulicama Sydneyja

Podsjetimo, lockdown je uveden i u najvećem australskom gradu Sydneyju. 

Stanovnicima Sydneyja i njegove okolice prošli su tjedan uvedene stroge mjere za suzbijanje širenja pandemije koronavirusa koje će trajati barem do kraja kolovoza.

Pogoršanje situacije s pandemijom dogodilo se zbog širenja vrlo zaraznog delta soja.

Oko tisuću policajaca raspoređeno je u okolici Sydneya kako bi spriječili neovlaštene prosvjede protiv mjera za suzbijanje pandemije koronavirusa, a izdavale su se i obavijesti o zabrani taksi službama za prijevoz putnika na demonstracije, priopćila je policija NSW-a.

Prosvjedi prošlog vikenda rezultirali su nizom uhićenja i sukoba s policijom.

Unatoč borbi s naglim porastom broja zaraženih, koji su uglavnom delta soja, Australija je dosad uspjela držati pandemiju pod kontrolom s ukupno nešto više od 34.000 slučajeva zaraze i 924 smrtna slučaja.

Vojnici će se pridružiti policiji na žarištima virusa kako bi osigurali da se ljudi pridržavaju pravila, koja uključuju ograničenje putovanja od 10 km. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.