Nova vlada spašava situaciju u Sisku: Herbos ne ide u likvidaciju, dogovoren i plan za Željezaru

PREMIJER Zoran Milanović i ministar gospodarstva Radimir Čačić sastali su se u Sisku s predstavnicima Županije i Grada te s predstavnicima sindikata metalaca, energetike i kemije.

"Smatrali smo da nam je zadatak doći da se vidi što se može napraviti Država nema novca da preuzme nastavak proizvodnje i isplatu plaća do pronalaženja novog kupca, jer bi to bio nastavak krivog odnosa države, pa će pomoći tamo gdje može", rekao je Milanović.  "Mi nismo ovdje došli mahati čarobnim štapićem, prodavati demagogiju ili davati nerealna obećanja. Došli smo vidjeti koliko su problemi i koliko je situacija teška", dodao je.

Prije svega se govorilo o izlasku američkog CMC-a iz Željezare, zbog čega je 1.100 ljudi proteklih mjeseci dobilo otkaze. Obećao je da će se u roku od tri mjeseca izdati uporabna dozvola za visoku peć koju HEP nije izdao te dozvola za trafostanicu u vlasništvu Željezare - što je preduvjet za njezinu prodaju. Zaključio je tako da će se, u roku od mjesec dana, riješiti gordijski čvor infrastrukture zajedno s Gradom i HEP-om. Kad Željezara dobije sve potrebne dozvole, u suradnji s CMC-om će se tražiti kupac.

"Država neće ući u vlasništvo Željezare"

Lokalni Portal 53 izvještava da je u Sisku dogovoreno i da Herbos ne ide u likvidaciju. Radimir Čačić izjavio je da se ne planira likvidacija nekoć uglednog proizvođača zaštite za bilje jer žele zadržati proizvodnju u toj tvrtki.

Na novinarsko pitanje hoće li država ući u vlasništvo Željezare ako se ne nađe kupac, Milanović je odgovorio: "Država nema novaca za te vrste investicija. Jedan od hrvatskih pa i sisačkih problema je što je država prisutna, ali na krivi način. U vremenima krize treba jača država, ali ne veća država koja će kao u Sovjetskom savezu biti vlasnik svega. Država mora biti prisutna tamo gdje su vitalne stvari, gdje su vitalni krvotoci, gdje su vitalne spone koje povezuju tijelo s mozgom".

HDZ-ov gradonačelnik Siska Dinko Pintarić je pohvalio brzu reakciju Vlade koja se nakon prve sjednice doslovce "sjurila" u Sisak, što do sada nije bio slučaj.

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić najavio je i formiranje posebnog tima koji bi vodio brigu o Željezari, Herbosu, ali i drugim sisačkim tvrtkama u problemu kako se ne bi tonulo dublje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.