Nova "urota" Foreign Officea: U hrvatskim noćnim klubovima iznuđuju turiste

BRITANSKA vlada ublažila je ocjenu sigurnosnog stanja u Hrvatskoj, javljaju danas domaći mediji. Samo, zaboravili su spomenuti da je praksa naplaćivanja astronomskih računa turistima, pa njihovo premlaćivanje kad odbiju platiti te račune, uspjela doći i do stranica zloglasnog britanskog Foreign Officea.

"Britanski građani trebali bi znati da su turisti ponekad žrtve naplaćivanja pretjerano visokih računa u tzv. 'klubovima za gospodu', koji se nekad kreću u tisućama eura, te da im se prijeti nasiljem ukoliko te račune ne plate", stoji na stranici britanskog ministarstva vanjskih poslova koja daje savjete o odlasku u Hrvatsku.

Incident koji je potresao vladu

Ukoliko se netko ne sjeća, prije dva mjeseca došlo je do pravog malog međunarodnog incidenta kad je radio-program BBC-a objavio priču o Hrvatskoj kao opasnoj zemlji za posjete, služeći se informacijama sa web-stranice Foreign Officea. Foreign Office tada je pisao kako postoji opasnost od organiziranog kriminala, nakon niza ubojstava visokog profila. U priču se uključila i hrvatska vlada, koja se osjetila uvrijeđenom, a cijela stvar se ispuhala početkom ovog mjeseca, ponosno objavljuju hrvatski mediji.

Međutim, iako je sada klasificirana kao "zemlja s niskom stopom kriminala", Hrvatska je dobila nove zvijezde – lokalne nasilnike koji u noćnim klubovima naivnim strancima iznuđuju ogromne novčane svote.

Nabij račun, nabij turista

Praksa je klubova, među kojima definitivno prednjači famozni "Princess", klub s ispostavama u nekoliko gradova diljem Hrvatske, posjetiteljima koji uživaju u ritmičkom gibanju obnaženih plesačica nakon zabavne večeri naplatiti račun od nekoliko tisuća kuna, čak i eura. Ukoliko posjetitelji nisu voljni platiti račun, susretnu se sa šakama zaposlenika klubova.



Batine ne moraju doći odmah. Primjerice, u rujnu prošle godine jedan je 20-godišnji Čeh "nabio" račun u filijali "Princessa" u Vodicama. Nedugo nakon neplaćanja računa da je u marini na otoku Murteru posjetio utjerivač duga i pretukao ga.

Kako je "Princess" postao svjetska zvijezda

Lukrativni biznis "Princessa" početkom lipnja ovjekovječen je i sudskom presudom. Općinski kazneni sud u Zagrebu, naime, osudio je Zorana Vreska i Sebastiana Paunovića, voditelja i jednog od konobara Princessa, na devet mjeseci uvjetno zbog nasilne naplate računa od 8,900 kuna iranskom studentu.

Hrvatska tako više nije mala zemlja s velikim kriminalom. Sad je mala zemlja s tipom kriminala koji joj priliči. Vidjet ćemo hoće li to utjecati na poslovanje "Princessa".

J. Dragišić
Foto: Arhiva, Milivoj Keber (Cropix)
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.