Nova studija: EU će uvoziti zeleni vodik iz Australije, Čilea i Maroka

Ilustracija: EPA

ZELENI vodik iz uvoza mogao bi u EU do kraja desetljeća cijenom konkurirati vodiku iz domaće proizvodnje, a glavni dobavljači mogli bi biti Australija, Čile i Maroko, pokazala je u utorak studija tvrtke za savjetovanje u energetici. Unija planira do 2030. podmirivati polovinu potreba za zelenim vodikom iz uvoza, a ostatak iz domaće proizvodnje. 

Do kraja desetljeća trebala bi proizvoditi 10 milijuna tona, a dodatnih 10 milijuna tona uvoziti, prema planu REPowerEU. "Uvoz vodika u EU iz Australije, Čilea i Maroka (proizvedenog uz upotrebu obnovljivih izvora) bit će ekonomski atraktivan 2030. godine" i pomoći EU da ostvari taj cilj, objavila je konzultantska tvrtka Aurora Energy Research, koju su osnovali akademici sa Sveučilišta Oxford.

Korištenje energije sunca, vjetra i vode

Uvozne cijene (vodika) iz tih zemalja bit će konkurentne onima vodika proizvedenog u EU, utvrdila je Aurora na temelju modela koji je kao osnovu za analizu koristio Njemačku. "Te zemlje imaju veliki potencijal za korištenje obnovljivih izvora energije i mogle bi proizvesti zelenu električnu energiju potrebnu za proizvodnju vodika uz vrlo niske troškove", objasnio je direktor Aurore Hanns Koenig.

Električna energija proizvodila bi se korištenjem energije sunca, vjetra i vode. Prema izračunima Aurore, proizvodni trošak po kilogramu zelenog vodika iznosit će 2030. godine 3.10 eura u Australiji, Čileu i Španjolskoj, te 3.20 eura u Maroku.

Najjeftinija bi bila isporuka cjevovodom, sa Španjolskom i Marokom kao dobavljačima, čime bi španjolski vodik bio znatno jeftiniji od vodika proizvedenog u Njemačkoj, pokazali su izračuni. Ranija studija pokazala je da će se trošak proizvodnje zelenog vodika u Njemačkoj 2030. kretati u rasponu od 3.90 do pet eura po kilogramu, navodi agencija dpa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.