Nobelova nagrada za ekonomiju: Dobitnici objasnili kako politika utječe na ekonomiju

OVOGODIŠNJU Nobelovu nagradu za ekonomiju su podijelila dvojica američkih znanstvenika, Thomas J. Sargent i Christopher A. Sims koji su se bavili empirijskim istraživanjima o uzrocima i učincima u makroekonomiji.

Dvojica znanstvenika su razvili metode za odgovore na pitanja kako neke ekonomske mjere i politike utječu na makroekonomske učinke kao što su pad ili rast BDP-a, inflaciju, zaposlenost i investicije.

68-godišnji Thomas Sargent je profesor ekonomije na sveučilištu New York. Iz Odbora Nobelove nagrade navode kako se bavio proučavanjem ere nakon Drugog svjetskog rata kada su mnoge zemlje namjeravale uvesti politiku visoke inflacije, no uveli su sistematske promjene u ekonomskoj politici i vratili se nižim stopama inflacije.

68-godišnji Christopher Sims je profesor ekonomije i bankarstva na Sveučilištu Princeton. Akademija piše kako je razvio metodu temeljenu na "vektorskoj autoregresiji" da bi analizirao kako je ekonomija zahvaćena privremenim promjenama ekonomske politike i drugih faktora, kao što su učinci dizanja stopa kredita od strane centralne banke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.