Njemački predsjednik 30 godina od pada Zida: Budućnost je neizvjesnija nego ikad

NJEMAČKA je obilježila 30. godišnjicu pada Berlinskog zida koji je dijelio istočnu i zapadnu Njemačku, a njezin predsjednik Frank-Walter Steinmeier zahvalio je istočnoeuropskim susjedima što su poticali mirnu revoluciju. 

Rušenje Zida koji je gotovo 30 godina razdvajao komunistički Istok i kapitalistički Zapad i postao moćnim simbolom hladnog rata dovelo je do ponovnog ujedinjenja Njemačke 1990. 

"Zajedno s našim prijateljima s dubokom zahvalnošću pamtimo događaje prije 30 godina", rekao je Steinmeier na svečanosti u memorijalnom centru Bernauer Strasse na kojoj su sudjelovali kancelarka Angela Merkel i predsjednici Poljske, Mađarske, Slovačke i Češke Republike. 

"Nastavlja se borba, budućnost je neizvjesnija nego ikad prije"

"Bez hrabrosti i želje za slobodom Poljaka i Mađara, Čeha i Slovaka, ne bi bile moguće mirne revolucije u istočnoj Europi i ujedinjenje Njemačke", rekao je Steinmeier. 

Steinmeier i predsjednici četiriju istočnoeuropskih zemalja položili su ruže u memorijalnom centru. 

U kolovozu 1989. mađarski graničari su prvi put dopustili ljudima iz istočne Njemačke da slobodno prijeđu u Austriju, čime je otvoren put za pad Berlinskog zida tri mjeseca kasnije, a time i za kraj Željezne zavjese. 

Steinmeier je također rekao da povijesni događaj nije označio "kraj povijesti", što je izjavio američki povjesničar Francis Fukuyama. Nastavlja se borba političkih sustava, a budućnost je neizvjesnija nego ikad prije, dodao je njemački predsjednik. 

"Liberalna demokracija se dovodi u pitanje", rekao je Steinmeier i pozvao Njemačku i europske saveznike da se nastave boriti za mir i ujedinjenu Europu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.