Njemački ministar vanjskih poslova građanima: "Dobro promislite hoćete li putovati u Tursku"

Foto: Hina

NJEMAČKI ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel savjetovao je građanima Njemačke da "dobro promisle" prije nego li se odluče otputovati u Tursku.

"Svatko treba osobno o tomu dobro promisliti", rekao je Sigmar Gabriel u razgovoru za Bild, odgovarajući na pitanje može li trenutno preporučiti putovanja u Tursku.

Još krajem prošlog mjeseca upozorili na putovanaj u Tursku


Rekao je da je ministarstvo vanjskih poslova još krajem prošlog mjeseca upozorilo njemačke građane na povećanu opasnost putovanja u Tursku zbog učestalih uhićenja njemačkih građana. Njima vlasti u Ankari uglavnom predbacuju povezanost s pokretom Abdulaha Guelena kojemu, pak, turske vlasti predbacuju umiješanost u pokušaj puča prošle godine u Turskoj.

"Za turske vlasti je svatko koga se na ovaj ili onaj način sumnjiči da je povezan s Guelenovim pokretom potencijalni terorist“, rekao je Gabriel.

"Može se dogoditi da već godinama putujete na odmor u Tursku i sprijateljili ste se hotelijerom za kojeg se ispostavi da je Guelenov sljedbenik i to je već dovoljno da budete sumnjivi“, rekao je Gabriel.

Loši odnosi Njemačke i Turske

Odnosi Turske i Njemačke posljednjih godina su na silaznoj putanji zbog sukoba turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana s njemačkim političkim vodstvom.

Najnovija eskalacija je povezana s prošlotjednim Erdoganovim pozivom njemačkim građanima turskog porijekla, kojih je oko 1,5 milijuna, da na predstojećim parlamentarnim izborima ne glasuju za jednu od vodećih njemačkih stranaka Uniju CDU/CSU, SPD i Zelene jer da se radi o „neprijateljima Turske“.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.