Njemački ministar: Turski političari koji žele posjetiti našu zemlju moraju poštovati slobodu medija

Foto: FAH

NJEMAČKI ministar pravosuđa Heiko Maas kritizirao je danas uhićenje njemačkog novinara u Turskoj te poručio da političari koji žele posjetiti Njemačku moraju poštovati slobodu medija, a upozorenje je izrečeno dok mediji nagađaju o mogućem posjetu turskog predsjednika Tayyipa Erdogana.

Uhićenje novinara Deniza Yucela, koji ima dvojno njemačko-tursko državljanstvo, a piše za Die Welt, izazvalo je oštre reakcije kancelarke Angele Merkel i ministra vanjskih poslova Sigmara Gabriela u ponedjeljak.

To je pitanje dodatno zategnulo odnose između dviju zemalja, saveznica u NATO-u, koji su već narušeni nakon uhićenja i otpuštanja u Turskoj desetaka tisuća ljudi od neuspjela pokušaj prevrata 17. srpnja 2016., kao i savezne istrage o mogućem špijuniranju turskih klerika u Njemačkoj.

Očekuje se da će Gabriel dati još jednu izjavu o Turskoj u utorak navečer, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Niz prosvjeda

Mediji prenose da se očekuju prosvjedi u Berlinu i drugim gradovima Njemačke, Švicarske i Austrije u utorak zbog zatvaranja novinara u Turskoj.

Maas je nazvao postupanje Ankare prema Yucelu "potpuno nesrazmjernim" te je rekao je da će  izgledi Turske za pridruživanje Europskoj uniji postati "jako teški do nemogući" ako se ne bude pridržavala temeljnih europskih vrijednosti.

"Što se tiče posjeta turskih političara Njemačkoj, jasno je da oni koji žele koristiti slobodu govora ovdje moraju također osigurati vladavinu zakona i slobodu medija kod kuće", kazao je Maas.

Yucel je pritvoren 14. veljače pošto je izvijestio o hakiranju privatne elektroničke pošte Berata Albayraka, turskog ministra energetike i Erdoganova zeta.

Sud u Istanbulu u ponedjeljak je donio odluku da Yucel ostaje u pritvoru do suđenja. Optužnica ga, među ostalim, tereti za propagandu kao potporu terorističkoj organizaciji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.