Njemački ministar financija: "Velika Britanija još uvijek može promijeniti odluku o Brexitu"

Foto: Hina

NJEMAČKI ministar financija Wolfgang Schaeuble rekao je kako bi Velika Britanija pronašla "otvorena vrata" u Bruxellesu ako bi se odlučila na ostanak u Europskoj uniji, piše Independent.

Schaeuble je rekao kako je "na britanskoj vladi da donese svoju odluku" te je poručio kako će o rezultatima izbora u Velikoj Britaniji razgovarati s Phillipom Hammondom, britanskim ministrom financija.

Naišli bi na otvorena vrata ako promijene svoju odluku

"Britanska vlada je poručila kako ostaje pri Brexitu. Mi tu odluku poštujemo. Ali, naravno, ako bi odlučili promijeniti te planove, naišli bi na otvorena vrata", izjavio je ministar financija za Bloomberg.


"Sada nam se ukazala prilika da Europsku uniju gurnemo naprijed. Phillip Hammond i ja smo se složili od prvog dana kako je Brexit odluka Britanaca koju moramo poštovati. Ali ćemo smanjiti potencijalnu štetu i povećati zajedničku korist", dodao je njemački ministar financija.

Osim toga, Schaeuble je izjavio i kako je pobjeda Macrona ojačala poziciju Europske unije, kao i neočekivano visok rezultat Jeremyja Corbyna na izborima u Velikoj Britaniji.

Schaeuble smatra kako upravo rezultati koje su ostvarili Corbynovi laburisti pokazuju kako je Velika Britanija puno više orijentirana Europskoj uniji nego što se ranije mislilo.

Glavni pregovarač EU nije zadovoljan

U međuvremenu je glavni pregovarač Europske unije za Brexit, Michael Barnier, upozorio kako Velika Britanija riskira izlazak iz Europske unije bez ikakvog dogovora i beneficija jer je već izgubila previše dragocjenog vremena.

"Sljedećeg tjedna će biti tri mjeseca otkako e poslano pismo o članku 50. Nismo pregovarali do napretka nije došlo", poručio je za Financial Times i dodao kako sam sa sobom ne može pregovarati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.