Njemački institut: Promet u ruskim lukama pokazuje kako je pala trgovina s Europom

Foto: EPA

RUSKE luke orijentirane prema Europi pretovarile su od početka ruske invazije na Ukrajinu znatno manje robe nego u 2021., prema studiji koju je danas objavio kielski Institut za svjetsku ekonomiju (IfW).

Luka Sankt-Peterburg na Baltičkom moru, nekoć najveća ruska luka za kontejnerski promet i važno središte za trgovinu s Europom, zabilježila je u listopadu manje od desetine prometa iz 2021. godine, utvrdio je njemački institut. U luci Novorosijsk na Crnom moru promet je prepolovljen.

Izvoz robe iz EU u Rusiju pao za 43 posto

Vladivostok na Tihom oceanu, važna luka za trgovinu s Azijom, dosegnuo je prošlogodišnji obujam pretovara, ali nije kompenzirao kolaps trgovine između Europe i Rusije, koji su izazvali ruska invazija na Ukrajinu i naknadne zapadne sankcije Rusiji.

Do ljeta 2021. Europska unija bila je, unatoč očitom pogoršanju rusko-europskih odnosa, najvažniji trgovinski partner Rusije. Nakon toga njezinu je poziciju preuzela Kina. Prema IfW-u, izvoz robe iz EU u Rusiju pao je 43 posto, a kineski je porastao 23 posto.

Kineski izvoz u Rusiju porastao je bržim tempom u listopadu, dok je rast uvoza usporio, pokazali su u ponedjeljak podaci kineske carinske uprave.

Kineski uvoz iz Rusije

Isporuke kineske robe u Rusiju, izražene u dolarima, porasle su u listopadu 34.6 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec zabilježivši dvoznamenkastu stopu rasta četvrti mjesec zaredom, pokazali su izračuni Reutersa temeljeni na podacima kineske carine.

Kineski uvoz iz Rusije u listopadu je na godišnjoj razini porastao 36 posto, nakon 55.2-postotnog skoka u rujnu, unatoč strogim kineskim mjerama suzbijanja covida i slaboj domaćoj potražnji.

U razdoblju od siječnja do listopada bilateralna trgovina porasla je za trećinu u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, na 153.94 milijarde dolara.

Kineski diplomat Wang Yi rekao je krajem listopada u telefonskom razgovoru s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom da je Kina voljna produbiti odnose s Rusijom na svim razinama naglasivši da pokušaj blokade dvije zemlje neće uroditi plodom, navodi Reuters.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.