Njemački desničari švercali oružje iz Hrvatske. Htjeli kod nas osnovati kamp za obuku

Foto: EPA

MINHENSKO javno tužiteljstvo podiglo je optužnicu protiv osam osoba u slučaju ilegalne prodaje i krijumčarenja oružja iz Hrvatske. Prema optužnici, prodaju oružja iz Hrvatske obavljale su osobe povezane s ekstremno desnim miljeom.

Optuženi se terete za kršenje Zakona o kontroli ratnog oružja i Zakona o oružju, potvrdio je za berlinski list Die Tageszeitung glavni državni tužitelj Florian Weinzierl.

Osmero optuženih su pristaše ekstremne desnice

Prema tužitelju, svih osmero ljudi su pristaše desničarske ekstremističke scene. Među optuženima je i bivši zaposlenik u uredu bavarskog zastupnika AfD-a u Bundestagu Petra Bystrona.

Bavarski Središnji ured za borbu protiv ekstremizma i terorizma ukupno je istražio 17 osumnjičenih u velikoj i kompleksnoj istrazi. Četiri preliminarne istrage su razdvojene i također zaključene, ostale su još u tijeku.

Švercali Uzije i kalašnjikove iz Hrvatske

Dvojica navodnih glavnih počinitelja i prvooptuženih još su u pritvoru. Smatra se da su od 2015. do 2018. godine dovozili vatreno oružje iz Hrvatske u Njemačku kako bi ga tamo prodavali. 

Uglavnom se radi o pištoljima različitih proizvođača, automatu Uziju, jurišnim puškama AK-47 i sačmaricama. U državnom odvjetništvu nisu željeli medijima otkriti o koliko je oružja riječ. 

"Za drugooptužene se navodi da su sudjelovali u prodaji oružja ili da su ga kupili. Međutim, tvrde u državnom odvjetništvu, oni nisu bili toliko povezani pa se nisu stekli uvjeti za podizanje optužnice za formiranje zločinačke organizacije", javlja Die Tageszeitung.

Planovi za osnivanje njemačkih naselja u Mađarskoj, Rusiji i Hrvatskoj

Jedan od dvojice glavnih optuženika je 49-godišnji Alexander R., bivši carinik iz Münchena. Njemački su mediji otkrili da je dotični bio aktivan u neonacističkom NPD-u, a od 2016. godine se sustavno povezao s mnogim desnim ekstremističkim organizacijama, uključujući Identitarni pokret i Europsku akciju, a pridružio se i AfD-u.

U internom dokumentu Alexander R. je napisao da je njegov cilj bio "udružiti snage na učinkovit način i stvoriti paralelne strukture za nacionalne, narodno svjesne Nijemce i Europljane".

Postojali su i planovi uspostaviti njemačka naselja u Mađarskoj, Rusiji i Hrvatskoj kao mjesta povlačenja "daleko od rodno osviještene indoktrinacije", kao i za borbenu obuku članova.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.