Njemačka se priprema za oluju Sabine, očekuje kolaps prometa i velike štete

Ilustracija: EPA

METEOROLOŠKE službe Njemačke upozoravaju na nadolazeću oluju Sabine, koja bi zapadni i sjeverni dio Njemačke trebala pogoditi u noći s nedjelje na ponedjeljak, a Njemačka željeznica (DB) je građane odvratila od putovanja između nedjelje navečer i utorka.

„Bit će opasno posebno u noći s nedjelje na ponedjeljak kada bi se oluja mogla pretvoriti u orkan s naletima vjetra preko 120 km/h“, rekao je Andreas Friedrich iz Njemačke meteorološke službe (DWD).

Prometne službe očekuju kolaps prometa

On je objasnio da će se Sabine kretati od sjeverozapada prema jugoistoku s tim da će najžešće biti pogođeni predjeli oko rijeke Rajne.

Na uzvisinama bi vjetar mogao dosegnuti brzine i do 175 km/h. Meteorolozi upozoravaju na opasnost od grana i crjepova koje bi vjetar mogao nositi.

„Svi predmeti koji se nalaze na otvorenom bi trebali biti učvršćeni“, preporučuje Friedrichs.

Prometne službe računaju s ogromnim poteškoćama i kolapsom prometa, a Njemačke željeznice građanima preporučuju da planirana putovanja pomaknu na razdoblje nakon utorka.

Hamburg ima posebne mjere opreza od poplava

„Preporučujemo našim putnicima koji su planirali putovanje između 9. i 11. veljače da svoje putovanje odgode za neki drugi dan“, stoji u priopćenju DB-a.

Putnici koji su već kupili karte mogu ih vratiti uz povrat novca ili zamijeniti.

Vlada najmnogoljudnije njemačke savezne države Sjeverne Rajne – Vestfalije preporučila je školama da u ponedjeljak ne održavaju nastavu.

Grad Hamburg je uveo posebne mjere opreza od poplava, koje bi mogli prouzročiti plimni valovi nošeni vjetrom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.