Njemačka obavještajna služba pojačat će nadzor nad ekstremno desnim AfD-om

Foto: Epa

NJEMAČKA obavještajna služba pojačat će nadzor nad ekstremno desnom političkom strankom Alternativa za Njemačku (AfD), javlja BBC.

Pritom neće ići tako daleko da će prisluškivati telefonske razgovore stranke ili slati špijune u AfD.

Koliko je desno stranka AfD?

AfD je glavna oporbena stranka. Ušla je u parlament 2017. godine, osvojivši u Bundestagu 94 mjesta od ukupno 709. Bundestag je parlament u SR Njemačkoj sa sjedištem u zgradi Reichstaga u Berlinu.

AfD vidi islam kao prijetnju njemačkim vrijednostima i poziva na stroga ograničenja prilikom dozvole useljavanja u Njemačku.

Vjeruje se kako će stranka dobro proći na izborima za Europski parlament u svibnju, što se očekuje i za druge nacionalističke stranke ostalih zemalja EU-a.

Njemačka unutrašnja obavještajna agencija (Bundesamt fur Verfassungsschutz, BfV) pokrenut će viši stupanj nadzora nad organizacijom mladih AfD-a, naziva JA i nad ekstremističkim ogrankom AfD-a koji se zove Flugel (Krilo).

Vođa Flugela je Bjorn Hocke, kontroverzni političar koji je izazvao oštre kritike kada je jednom prilikom spomenik holokaustu u Berlinu nazvao spomenikom sramote.

Obavještajna služba i AfD

BfV je prethodno nadgledao rad nekih socijalističkih političara u stranci Die Linke, krajnje ljevičarskoj stranci koja korijene vuče iz stare komunističke stranke Istočne Njemačke.

Njemačka obavještajna služba ovlaštena je u skladu s njemačkim ustavom da nadgleda i djeluje protiv svih aktivnosti koje bi mogle biti prijetnja njemačkom demokratskom poretku.

Neke izjave vođa AfD-a mogle bi se opisati kao poticanje na neonacistički ekstremizam. Također, aktivisti AfD-a prošle su godine sudjelovali u ekstremno desničarskim skupovima u istočnom gradu Chemnitzu, pri čemu su se sukobili s policijom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.