Njemačka ekonomija usporava već pet godina, slijedi li recesija?

Foto: EPA

NJEMAČKO gospodarstvo prošle je godine poraslo za 1,5 posto, što je najsporiji zabilježeni rast od 2013. Kao glavni krivci za takvo stanje navode se slabljenje globalne ekonomije i problemi u automobilskoj industriji izazvani novim padom standarda građana, javlja BBC.

Početkom 2018. godine očekivalo se da će njemačka ekonomija zabilježiti rast od 1,8 posto. Podsjetimo, u  2017. u toj je zemlji on iznosio 2,2 posto. 

Rast njemačkoga gospodarstva u trećem prošlogodišnjem kvartalu smanjio se na 0,2 posto, a razlozi se traže u kretanjima globalne trgovinske razmjene. 

Strah od negativnog rasta koji bi zemlju mogao odvesti u recesiju

Bilo kako bilo, u Njemačkoj se strahuje da bi, možda, posljednje lanjsko tromjesečje moglo završiti negativnim rastom, što bi zemlju moglo odvesti u recesiju. Iako statistički ured još nije izašao s rezultatima za posljednji lanjski kvartal, neke procjene neovisnih ekonomista govore o tome da bi zadnja tri mjeseca 2018. mogla završiti rastom od 0,2 posto.

Razlozi usporavanja gospodarskog rasta protekle godine uključuju pad globalne ekonomije i slabljenje automobilskog sektora jer njemački kupci baš i nisu imali volje za kupnju novih automobila. Tome valja dodati i niske razine voda, posebice Rajne, koje su pridonijele usporavanju kretanja nekih dobara. 

No čini se da će Njemačka vjerojatno izbjeći ulazak u recesiju u 2018. godini, iako su ranije objavljeni podaci mogli voditi prema tom zaključku.

Usporila je cijela eurozona

Ono što je jasno jest to da je tamošnje gospodarstvo vrlo slabašno funkcioniralo u drugom polugodištu 2018. godine. No ona u tome nije bila usamljena. Gospodarstvo cijele eurozone je izrazito usporilo u trećem prošlogodišnjem kvartalu. Dvije velike ekonomije, Njemačka i Italija, su se u tom razdoblju stegnule, dok su se Španjolska i Francuska odlučile za razuman rast svojih  gospodarstava te to provodile i u djelo.  

Njemačka, kao vodeći izvoznik, je posebno izložena kretanju globalne trgovinske razmjene. 

Usporavanje međunarodne trgovine je najveći razlog  njemačkoga gubitka od trenutka od kada je Kina postala važan element te priče. Naime, ona je treće njemačko izvozno tržište. Ali recentna istraživanja u njemačkim tvrtkama pokazuju pad izvoza već šest godina, dok brojne tvrtke ukazuju na smanjenje trgovanja s Kinom.

Oblaci na njemačkom horizontu

Njemački izvoz je vrlo osjetljiv i na napetosti u globalnoj trgovini nastale zbog američkih carina na  čelik i aluminij te konflikta s Kinom. To dakako najavljuje oblake na njemačkom horizontu, ali i onom eurozone.

Ipak, čini se da je Njemačka izbjegla recesiju, ali razdoblje usporavanja gospodarskog rasta je i dalje vrlo izgledno. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.