Njemačka će podržati Srbiju na putu u EU ako Beograd promijeni politiku prema Kosovu



NJEMAČKI politolog Bodo Weber izjavio je u srpskom izdanju Deutsche Wellea da će Njemačka podržati kandidaturu Srbije za članstvo u EU ako Beograd promijeni državnu politiku prema Kosovu i ako izruči ratnog zločinca Ratka Mladića Haškom tribunalu.

"Ako Srbija promijeni svoju državnu politiku prema Kosovu i izruči Ratka Mladića još ove godine Haškom tribunalu, ni Njemačka u tom slučaju više neće moći kočiti Europsku uniju da Srbiji dade statusa kandidata" objasnio je Weber neposredno uoči posjeta potpredsjednika Vlade Srbije Božidara Đelića Berlinu.

Weber je podsjetio da glavni razlog zbog kojeg Njemačka ne želi podržati kandidaturu Srbije zapravo leži u njemačkoj unutarnjoj politici, koja do daljnjeg ne želi podržati proširenje Europske unije na zapadni Balkan, uz izuzetak Hrvatske.

Đelić će u Berlinu pokušati lobirati za kandidaturu Srbije, ali to neće ići lako

On tvrdi da Njemačka neće podržati kandidaturu Srbije za EU, ali ni ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju zbog toga što Srbija ne želi priznati nezavisnost Kosova, ali i zbog, prema mišljenju Berlina, nedovoljne suradnje Beograda s Haškim tribunalom.

Deutsche Welle u komentaru na Weberove izjave tvrdi da će potpredsjednik Vlade Đelić posjet Njemačkoj iskoristiti kako bi lobirao za kandidaturu Srbije za članstvo u EU, ali da to, dodaje se, neće ići lako. Podsjeća se i na nedavnu odluku njemačkog ustavnog suda, koji je odredio da ubuduće svaku novu kandidaturu za članstvo u Europskoj uniji neke zemlje prethodno mora odobriti njemački parlament.

Weber je također upozorio i kako ga ne iznenađuje činjenica da ovoga puta u Berlin ne dolazi ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji je svojim nacionalističkim istupima posljednjih mjeseci udaljio Srbiju od Europske unije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.