"Niti jedna zemlja neće biti sigurna od terorističkih napada“: Putin predložio novi svjetski poredak

Foto: FAH

U SVOJEM govoru pred Ujedinjenim narodima Vladimir Putin objasnio je kako bi trebao izgledati novi svjetski poredak. Odmjereno je ispričao svoju viziju, piše Politico.

Prvotno, optužio je SAD i njihove zapadne savjetnike, smatra ih odgovornima zbog intervencija u ime demokratskih revolucija. Tvrdio je kako su demokratske revolucije snovi onih koji imaju nerealne poglede na svijet. SSSR je znao da ne može izvoziti socijalističku revololuciju, a Zapad mora naučiti da ne može izvoziti demokratsku.

Migrantski tokovi u Europi doseći će milijune

Putin također smatra kako jedino UN može formirati koaliciju protiv ISIS-a, a ne neka anglomeracija bogatih zapadnih sila. UN bi trebao jamčiti mir i sigurnost za sve, a ne korist za nekoliko odabranih. Samo UN može formirati široku koaliciju koja može stati na kraj terorističkoj prijetnji ISIS-a, mišljenja je Putin. Ne formalizira li se takva koalicija uskoro, migrantski tokovi prema Europi doseći će milijune, a ne desetke tisuća, smatra Putin te dodaje kako niti jedna zemlja neće biti sigurna od terorističkih napada.

Za njega je normalna pojava mogućnost veta, kao i ruski status stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a. Putin je to govorio u kontektstu osude Rusije u UN-u zbog pripajanja Krima, ali i na rusko vezo na formiranje Tribunala koji bi istražio pad malezijskog aviona MH17. Rusko neslaganje s pojedinim rezolucijama UN-a je normalno i ne utječe na pravo veta, poručio je.


Čvrsto tvrdi kako između sirijskog režima i kaosa u toj zemlji treba odabrati Assadov režim, odnosno raditi u korist njegove vlade. Ta vlada možda nije idealna, ali je to jedina institucija državnosti koja postoji. Gadafi je u Libiji bio tiranin, ali ono što je uslijedilo bilo je još gore, tvrdi Putin. Tvrdi da akcije koje uništavaju državne institucije ostavljaju prostor silama poput ISIS-a, koje ga zatim popunjavaju. Putin poručuje i kako ne postoji takva stvar kao umjerena opozicija, kao što to prikazuju Amerikanci.

Zapad mora potisnuti svoju želju za potporom demokratskoj oporbi kako bi smijenili režim u kojem ljudska prava, sloboda medija i izbornih postupak nisu u skladu sa zapadnim idealima, rekao je Putin, no nije objasnio spada li i Rusija u tu skupinu. Optužio je SAD da je svojim miješnjam doveo do "spontanog građanskog rata" te kako je zbog toga umrlo 8 000 ljudi.

Proširenje NATO-a može se gledati samo kao okruživanje Rusije i prijetnju

Ukinuo bi i sankcije zbog političkih razloga i privatne koristi. Ovaj novi poredak ne mogu diktirati najmoćniji, nego treba biti pošten za sve, možda uključujući zajedničko tržište između EU i Euroazijske unije. Sankcijama koje su nametnute iz političkih razloga i osobne financijske koristi u novom svjetskom poretku po Putinu ne bi bilo mjesta. Također tvrdi kako sankcije protiv Rusije odmah moraju biti ukinute, budući da "Zapda zna da ne služe svrsi zbog koje su nametnute."

Vladimir Putin također smatra kako je širenje NATO-a prijetnaj ruskom suverenitetu te kako bi Zapad trebao poštovati zabrinutost Rusije.  Nakon raspada Sovjetskog Saveza i Varšavskog pakta, na proširenje NATO-a može se gledati samo kao okruživanje Rusije i prijetnju ruskom suverenitetu. Ako svijet ide prema zajedničkom tržištu, nema razloga zašto bi se EU širila na Ukrajinu, mišljenja je ruski predsjednik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.