Nisu svi u SDP-u na istoj liniji: Baldasar financirao hodočašće u Bleiburg i MNK Ustanik

Foto: FAH

NISU u SDP-u svi na istoj liniji. Šef partije Zoran Milanović kaže da se na Bleiburgu slavi NDH, a gradonačelnik Splita i šef splitske podružnice SDP-a Ivo Baldasar iz gradske blagajne financira hodočašće u Bleiburgu.

Konkretno, iz nedavno objavljenog izvještaja o financiranju projekata i programa organizacija civilnog društva u 2014. godini, koji je podigao prilično prašine u Splitu, vidljivo je da je Baldasar sa 10 tisuća kuna financirao hodočašće u Bleiburg Udruzi Hrvatske domovinske vojske 1941. - 1945. dok je sa 20 tisuća kuna potpomogao put u Bleiburg Udruge Hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata. Voditelj programa bio je bivši gradski vijećnik HDZ-a Mirko Ramljak.

Službena terminologija: Grad Split izdao dokument sa imenom ustaškog zločinca

Baldasar je iz gradske blagajne odvojio i šest tisuća kuna Udruzi dragovoljaca IX. bojne HOS-a Rafael vitez Boban (tako je navedeno u dokumentu gradske uprave: R. V. Boban) za obilježavanje godišnjice bojne, koja se slavi na 10. travnja kao spomen na uspostavu Nezavisne države Hrvatske. Udruga dragovoljaca HOS-a zastupana po ratnom zapovjedniku Marku Skeji financirana je inače iz gradskog proračuna sa 50 tisuća kuna, i to za, kako se navodi, redovni rad i aktivnosti. Podsjetimo da je Skejo redovan na misama za Pavelića, koji je za njega bio najveći sin hrvatskog naroda, a Jasenovac i Gradiška bolnice otvorenog tipa u kojima su stradali tek zakleti neprijatelji hrvatske države i najteži bolesnici.

Klarin u kupe, Baldasar u špade

Skejo je član HČSP-a, kao i Luka Podrug, gradski vijećnik koji se nadao da će ući u ovaj saziv Sabora temeljem ugovora kojeg je potpisao sa HDZ-om. Ugovor nije puno vrijedio, jer je Podrug ostao bez mjesta u Saboru, a u kontekstu ove teme vrijedi istaknuti da je Baldasar našao u gradskoj blagajni 24.800 kuna za njegov MNK Ustanik, čiji grb krasi veliko slovo U. Zbog ustašluka, SDP-ov saborski zastupnik i načelnik Tisna Ivan Klarin, zabranio je Ustaniku gostovanje. I on kao i Milanović u kupe, Baldasar u špade.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.