Nina Kuluz za Corriere: Nad mojim sinom počinjeno je nezamislivo nasilje

Foto: Miranda Cikotić, Ivo Čagalj/Pixsell

NINA KULUZ u razgovoru za talijanski Corriere della Sera kazala je kako je sve što želi biti pored svog sina.

"Bilo je točno 15 sati kad je Nina Kuluz izašla iz crnog BMW-a koji je stao ispred gradske vijećnice u Moncalieriju. S njom je bila njena sestra Vanja Kuluz te hrvatska konzulica iz Milana Iva Pavić", početak je teksta u Corriereu koji donosi intervju s Ninom Kuluz.

Moncalieri je gradić s oko 57 tisuća stanovnika koji se nalazi osam kilometara od Torina. Nina Kuluz kaže da će se ako treba i preseliti samo da bi bila blizu svog sina, no poziva institucije u pomoć.

"Ja samo želim biti pored Cesarea. Pored djeteta koje stalno ispituje gdje mu je majka. Ovo što mu se dogodilo je čin nezamislivog nasilja. Tortura", govori Kuluz za Corriere.

Na komentar da je sud donio više odluka prema kojima se Cesare mora vratiti ocu, Kuluz kaže da niti jedna ne poštuje Hašku konvenciju. "U obzir nije uzet psihološki aspekt niti aspekt zaštite djeteta. Također, sud je rekao da otac treba provoditi vrijeme s djetetom da se bolje upoznaju, ali nakon toga stigla je odluka da Cesare mora biti predan ocu. Kako je to moguće?" kaže Kuluz te dalje priča kako je iz Italije i od Alessandra Avenatija otišla za dobrobit djeteta. "Situacija je bila nepopravljiva, toliko strašnih stvari se dogodilo", govori Kuluz.

"Ne znam gdje je"

"Ja ne znam gdje su oni sada. Trebali su biti ovdje. Cesare je sada pored roditelja kojeg ne poznaje, pored ljudi koje nikad nije vidio. On treba pomoć, psihološku potporu. Ali prije svega treba svoju majku, svoju baku i djeda i sve voljene koji su bili dio njegovog života do prije nekoliko dana. Trauma koju je proživio je golema", govori Kuluz.

Otkriva i kako se proteklih dana triput čula s Cesareom. "Plakao je i tražio da me vidi", kaže.

Nina Kuluz zatražila je pomoć hrvatske konzulice, bila je na lokalnoj policiji te zatražila da je primi i gradonačelnik. Na pitanje koji su joj sljedeći potezi odgovara: "Samo želim opet vidjeti svog sina. Voljna sam se i preseliti ovdje samo kako bih bila s njima, ali institucije tu moraju također odigrati svoju ulogu", poručuje.

Kako to misli, pitaju je. "Mislim ono što sam uvijek govorila. Dijete nije paket. Cesare čak ne govori talijanski. Sad se našao u zemlji koju ne poznaje i bit će odveden u kuću koju nikad nije vidio", odgovara.

Na pitanje može li, unatoč svemu što je dosad bilo između nje i Alessandra, sjesti s njim za isti stol, zajedno sa socijalnim radnicima i ostalima, Kuluz kaže da će sve učiniti za svog sina. "Želim svome sinu samo dobro i učinit ću sve kako bih mu to omogućila. No još uvijek mislim kako je ovo što mu se dogodilo užasno nepravedno", zaključila je Nina Kuluz razgovor za Corriere della Sera.

Objavljene fotografije s plaže

Talijanski portal la-notizia.net objavio je jučer fotografiju Cesarea i njegovog oca na plaži. Na fotografiji se vidi kako se igraju te da se Cesare smije. U drugim medijima objavljeno je još fotografija na kojima se vidi i kako se Cesare druži s drugom djecom.

"Pozdrav, Nina. Putujem s našim sinom, prijateljima i obitelji na putovanje koje sam već ranije planirao s njim. Nakon povratka ću ti se javiti kako bismo dogovorili sve detalje oko viđanja. Cesare je dobro", ovo je SMS poruka upućena Nini Kuluz u četvrtak, piše la-notizia.net.

Podsjetimo, proteklog tjedna Cesare je s ocem otputovao u Italiju nakon što je ovrha dotad nekoliko puta bila odgođena.

U veljači ove godine ovrha nad Cesareom Avenatijem bila je odgođena iz sigurnosnih razloga, dok je prije točno godinu dana ovrha bila odgođena jer se Alessandru Avenatiju nije osigurao prevoditelj na talijanski jezik.

Nina Kuluz i Alessandro Avenati neko su vrijeme imali zajedničko skrbništvo nad dječakom koji je trebao živjeti u Italiji, a majka ga je imala pravo viđati svaki dan. Nina je pobjegla iz Italije skrivajući se u BiH, potom se vratila u Split, a dječakov otac je sina dva puta pokušao vratiti u Italiju.

Lani u lipnju je pred njenom kućom bio organiziran velik prosvjed u kojem se tražila odgoda ovrhe nad djetetom. Odgoda je odgođena jer sud dječakovom ocu nije osigurao prevoditelja. U međuvremenu je na talijanskom sudu izgubila skrbništvo nad dječakom, zbog otmice sina je osuđena na tri godine i četiri mjeseca zatvora, obvezna je Alessandru isplatiti 50 tisuća eura odštete te ima obvezu javljanja talijanskoj policiji u Torinu svakih 20 dana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.