Nijemci zbunjeni: "U Hrvatskoj sabor ne radi zbog nogometne utakmice"

Foto: Patrik Macek/PIXSELL/Screenshot MDR

NJEMAČKI javni servis MDR (Mitteldeutsches Rundfunk) se pozabavio atmosferom u Hrvatskoj tijekom Svjetskog prvenstva u nogometu. Naročito ih čudi ponašanje parlamentarnih zastupnika.

"O stanju ljudskih prava u Kataru govori rijetko tko u Hrvatskoj. U zemlji vlada nogometna groznica. Tolika je da čak i sabor uzima pauzu kako bi pogledao kako igra njihova reprezentacija", piše MDR.

Prekinuto zasjedanje sabora

"Nogomet umjesto rasprave o proračunu? U Hrvatskom saboru 23. studenoga odgovor je bio jasan. Zasjedanje je prekinuto kako bi se pratila prva utakmica reprezentacije u Kataru. Ministar obrazovanja također je kratko prije toga rekao da bi se škole trebale dogovoriti žele li držati nastavu ili gledati prvu utakmicu. Počela je rasprava o smislu i besmislu takvog nogometnog patriotizma", navodi MDR.

MDR navodi da se svi u Hrvatskoj sjećaju s kakvim je oduševljenjem reprezentacija dočekana po povratku sa Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. godine. 

Bliskost nogometaša i Thompsona

Ipak, već tada su postojale političke kontroverze oko reprezentacije.

"Na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji su nakon pobjede u utakmici hrvatski nogometni reprezentativci u svlačionici otpjevali pjesmu kojom odaju počast hrvatskom fašističkom ustaštvu iz Drugog svjetskog rata. Snimka toga postala je viralna na internetu i izazvala međunarodne kritike", piše MDR.

Ovaj njemački medij ističe da je i bliskost koju je hrvatska nogometna reprezentacija pokazala na proslavi pobjede u Zagrebu s desničarskim pjevačem Markom Perkovićem Thompsonom izazvala čuđenje u inozemstvu, a dijelom i u Hrvatskoj.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.