Nijemci radili terminale za LNG u Baltičkom moru. Građani se bunili, promijenjen plan

Ilustracija: EPA

NJEMAČKA će gotovo prepoloviti planirani kapacitet za terminale za ukapljeni prirodni plin (LNG) u Baltičkom moru, rekao je vladin izvor, signalizirajući da je vlada uvažila nezadovoljstvo javnosti gradnjom na turističkom području. 

Na obali otoka Ruegena, popularnog turističkog odredišta, bit će izgrađena dva plutajuća terminala za ukapljeni plin godišnjeg kapaciteta od oko 10 milijardi kubičnih metara, rekao je anonimni izvor. Do sada je planirani kapacitet iznosio 18 milijardi kubičnih metara. 

Njemačka prošle godine ubrzala gradnju infrastrukture za ukapljeni plin 

Terminalima će upravljati energetska kompanija Deutsche Regas, a ne RWE, koji je prošlog mjeseca priopćio da ne želi na dulji rok upravljati infrastrukturom za ukapljeni plin. Dodali su da će vlada uključiti projekt u zakon o ubrzanoj proceduri za infrastrukturu za LNG. 

Njemačka je prošle godine ubrzala gradnju infrastrukture za ukapljeni plin zbog smanjenog uvoza iz Rusije koja je do početka invazije na Ukrajinu bila glavni njemački dobavljač. 

U nešto manje od godinu dana Njemačka je izgradila tri plutajuća terminala, koja su dobila dozvolu i počela s radom u lukama Wilhelmshaven, Brunsbuettel i Lubmin i osigurala opskrbu tokom zime. Berlin planira od 2026. zamijeniti dio plutajućih terminala kopnenima, odbacivši kritike ekoloških udruga o prekomjernom planiranom kapacitetu uz argument da će Njemačka plinom opskrbljivati i susjede. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.