Nijemci "namagarčeni" tajnim poslom: Francuzi Grcima prodaju ratne brodove vrijedne 1,2 milijardi eura

VELIKO francusko-njemačko prijateljstvo, učvršćeno tijekom aktualne ekonomske krize i vladavine Merkelice i Sarkozyja, moglo bi doći u pitanje zbog prilično nevjerojatnog razloga - prodaje oružja.

Što će Grcima u trenucima brutalne štednje fregate vrijedne 1,2 milijardi eura?

Ako je vjerovati priči koju je objavio njemački list Der Spiegel, Francuska je s Grčkom dogovorila prilično kontroverzan posao prodaje ratnih brodova. Francuzi bi prema tom tajnom dogovoru grčkoj mornarici trebali isporučiti dvije do četiri nove fregate. Francuzi, "uviđajni" kakvi već jesu, čak su s Grcima dogovorili model prema kojem im superzadužena Grčka prvih pet godina ne bi trebala platiti ni eura, a osim počeka Grci bi dobili i poseban popust od 100 milijuna eura. Još jedan bonus - ne budu li zadovoljni, Grci brodove Francuzima mogu vratiti nakon pet godina uz minimalnu naknadu. Fregate bi gradila kompanija DCNS u državnom vlasništvu.

Međutim, nekoliko problema izvire iz ove priče. Za početak, što će Grcima u vremenima brutalne štednje četiri stealth fregate po cijeni od 300 milijuna eura po komadu? Drugi problem ogleda se u činjenici da su se za taj ugovor godinama borili Nijemci, da bi sad ispali "namagarčeni", i to po više osnova.

Za brodove će na kraju platiti Nijemci


U pismu njemačkoj vladi, industrijski konglomerat ThyssenKrupp objasnio je kako će zbog restrukturiranja grčkih dugova konačnu cijenu za fregate platiti njemački porezni obveznici. Nijemci u najvećoj mjeri pune europski bailout fond, koji pak financira dio troškova grčke države, u koje bi definitivno potpala i kupnja ratnih brodova.

"Dok njemačka brodogradilišta ne dobivaju narudžbe, DCNS i grčka brodogradilišta se na životu održavaju isključivo zahvaljujući izdašnim subvencijama. A ispostavlja se kako i te subvencije na kraju dolaze iz njemačkih džepova", kazao je dužnosnik ThyssenKruppa.

Kancelarka je jedina koja može zaustaviti Sarkozyja

Industrijalci, ali i brojni njemački parlamentarci, apel za spas su uputili kancelarki Angeli Merkel. "Kancelarka mora napraviti pritisak na Francusku. Samo ona može zaustaviti svog prijatelja Sarkozyja", kazao je zastupnik Uwe Beckmeyer.

Osim navedenih problema, lini se kako ovaj francusko-grčki dogovor krši i nekoliko EU pravila o subvencijama te javnoj nabavi. "Očekujem da će trojka, ali i njemačka vlada ovo, pitanje raščistiti na sljedećem summitu EU-a", poručio je zastupnik Otto Fricke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.