Policija zbog sve više mrtvih na cestama najavila stroge mjere: Vozači, evo što vas čeka

Foto: Hina

S OBZIROM na niz teških i tragičnih nesreća zadnjih nekoliko dana, s više poginulih osoba, stvorena je u javnosti negativna slika stanju sigurnosti cestovnog prometa. Podsjetimo, samo u posljednjih 10 dana dogodilo se 8 prometnih nesreća u kojima je poginulo čak 9 osoba. Ipak, stoji u priopćenju za javnost Ministarstva unutarnjih poslova, statistički pokazatelji govore sasvim suprotno - stanje je povoljnije nego prošle godine.

Ove je godine, do 13.10.2016., u Hrvatskoj smrtno stradale 34 osobe manje ili 12% manje u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Iako i dalje imamo relativno visok broj poginulih, posebno u usporedbi s razvijenijim državama Europske unije, u razdoblju od 2006. do 2015. godine postoji trend smanjenja broja poginulih osoba u Hrvatskoj.

Razlozi teških prometnih nesreća

Analiza prometnih nesreća pokazala se najteže prometne nesreće događaju uslijed ljudskih grešaka poput grubog kršenja prometnih pravila i nepoštivanja prometne signalizacije. Glavni je uzrok smrtnog stradavanja kretanje prevelikom i neprilagođenom brzinom uvjetima na cestama.

Policija pojačava nadzor i represivne mjere

Kako bi zaustavili negativni trend, Ravnateljstvo policije i policijske uprave u narednom razdoblju poduzet će određene aktivnosti kao pojačavanje nazočnosti policijski službenika na cestama te maksimalno pokrivanje svih najugroženijih cestovnih pravaca. Maksimalno će se stavit u pogon svi raspoloživi uređaji, oprema i policijska vozila. Aktivnosti će se provoditi na mjestima i u vrijeme najtežih prometnih nesreća. Pri tome će se sankcionirati svi prekršaji koji dovode do najtežih prometnih nesreća: vožnja nepropisnom brzinom, vožnja pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno pretjecanje, nepoštivanje prednosti prolaska, nepropisno kretanje i zadržavanje pješaka na kolniku, prekršaji vozača mopeda i motocikla.

Posebna pozornost usmjerit će se na mlade vozače, recidiviste, vozače kojima je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima, vozače koji upravljaju vozilima prije stjecanja prava, kao i na prometne prekršaje poput nekorištenja zaštitne kacige, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisnom smještaju djece u vozilima.

Poziv svim sudionicima u prometu da se pridržavaju prometnih propisa

Budući da su svjesni kako su represivne i propagandne aktivnosti usmjerene prema senzibiliziranju javnosti i poticanju svjesnosti o opasnostima koje proizlaze iz nepoštivanja prometnih pravila, samo jedan od čimbenika kojim se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica, iz MUP-a pozivaju sve sudionike u prometu, a posebice vozače, da se pridržavaju prometnih propisa, prilagode brzinu kretanja vozila, poštuju ograničenja brzine kretanja, ne konzumiraju alkohol i droge, drže dovoljan razmak između vozila, koriste sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu, koriste zaštitnu kacigu, pobrinu se za adekvatan smještaj djece u vozilu, ne ulaze u rizična pretjecanja,smanje brzinu i povećaju oprez dok se približavaju pješačkim prijelazima. Također, pozivaju bicikliste da budu propisno označeni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.