Nigerijskom pjevaču prijeti pogubljenje. HDZ-ovka pozvala da ga se oslobodi

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

EUROPSKI parlament je u četvrtak usvojio hitnu rezoluciju o prijetnji smrtne kazne i pogubljenja Yahaye Sharifa-Aminua zbog blasfemije u Nigeriji u kojoj se poziva na poštivanje ustava i međunarodnih konvencija i u čijem je donošenju u ime kluba pučana (EPP) sudjelovala hrvatska zastupnica Željana Zovko.

Nigerijski pjevač Yahaya Sharif-Aminu osuđen je 10. kolovoza 2020. na smrt na šerijatskom sudu u saveznoj državi Kano zbog navodne blasfemije, a presudu je 17. kolovoza potvrdio i Žalbeni sud. Iako međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima ograničava smrtnu kaznu na najteža kaznena djela, šerijatski zakon u najmanje 12 država na sjeveru Nigerije predviđa smrtnu kaznu za blasfemiju.

Zovko izrazila zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava

Zovko je tijekom pregovora pozvala na bezuvjetno oslobađanje Sharif-Aminua i jamčenje poštivanja prava na zakonski sudski postupak, priopćila je služba za medije Europske pučke stranke. Hrvatska europarlamentarka je također izrazila je zabrinutost zbog kršenja osnovnih ljudskih prava, prava na slobodu govora, vjersku slobodu te međunarodnih političkih i građanskih prava u Nigeriji.

Hitna rezolucija ističe da je nužno osigurati da savezni državni šerijatski zakoni ne uskraćuju Nigerijcima zaštitu prema nacionalnom ustavu i međunarodnim konvencijama. Između siječnja 2021. i ožujka 2022. više od šest tisuća kršćana je bilo na meti i masakrirano u napadima islamističkih skupina u Nigeriji, kao što je Boko Haram.

"Diljem svijeta je još uvijek ograničeno pravo na slobodu vjeroispovijesti"

"Progon vjerskih skupina i ograničavanje njihovih prava na slobodu vjeroispovijesti je i dalje aktualan diljem svijeta", ističe se u priopćenju.

Zovko u sklopu svojih parlamentarnih aktivnosti kontinuirano radi na promicanju prava na zaštitu slobode vjeroispovijesti, osobito u Odboru za vanjske poslove, kao koordinatorica hitnih rezolucija koje se odnose na slučajeve kršenja ljudskih prava, demokracije i vladavine prava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.