New York Times: Trump nije plaćao porez na dohodak osam godina

Foto: Epa

KOMPANIJE u vlasništvu američkog predsjednika Donalda Trumpa prijavile su gubitak od 1,17 milijardi dolara između 1985. i 1994. godine, izvijestio je The New York Times pozivajući se na informacije iz poreznih dokumenata tog razdoblja.

Izgleda da je Trump u tom periodu godišnje gubio više novaca od gotovo bilo kojeg pojedinog američkog poreznog obveznika.

To ne bi bilo toliko problematično, piše CNN, da se Trump prilikom predsjedničke kandidature nije predstavljao kao milijarder, odnosno primjer financijske uspješnosti, dok je u isto vrijeme, unatoč pritisku Kongresa,  nepokolebljivo odbijao predstaviti svoju poreznu prijavu javnosti.

Izbjegao plaćati porez

Ministar financija Steven Mnuchin službeno je u ponedjeljak odbio zahtjev za uvid u poreznu prijavu predsjednika za razdoblje od posljednjih šest godina, no taj period se nije odnosio na ono o kojem je izvijestio Times.

Prema izvješću Timesa, 1990. i 1991. Trump je svake godine u poslovnom smislu gubio više od 250 milijuna dolara. Zapravo, Trump je u jednom periodu izgubio toliko novca da je osam godina izbjegavao plaćati porez na dohodak.

Times je već ranije izvijestio da je Trump pomogao "njegovim roditeljima da izbjegavaju plaćanje poreza" devedesetih godina prošlog stoljeća te da su on i njegova braća i sestre pomogli roditeljima da sakriju milijune dolara putem navodnih donacija "lažnoj korporaciji".

"Transkripti IRS-a su notorno netočni"

Odvjetnik američkog predsjednika, Charles J. Harder, izjavio je ove subote za Times da su porezne informacije do kojih su došle novine "očito neistinite", a da su izjave Timesa "o predsjednikovim poreznim prijavama i poslovima od prije 30 godina vrlo netočne", no, tvrdi Times, odvjetnik nije naveo što je konkretno bilo pogrešno u tim informacijama.

U utorak je Harders za Times objasnio kako su "transkripti IRS-a, pogotovo prije informatiziranja, notorno netočni" i da "ne mogu pružiti potpuno sliku o povratku poreza bilo kojeg poreznog obveznika".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.