Ovo je novo financijsko stanje obveznih mirovinskih fondova

Foto: Shutterstock

Neto imovina obveznih mirovinskih fondova (OMF) na kraju lipnja ove godine dosegnula je 21.6 milijardi eura, što je za 293.5 milijuna eura ili 1.4 posto više u odnosu na prethodni mjesec, pokazuje izvješće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) objavljeno danas.

OMF-ovi su krajem lipnja ukupno imali 2.280.744 članova, odnosno 8607 članova ili 0.4 posto više u odnosu na svibanj. U lipnju su OMF-ovi zabilježili 10.468 novih članova, pri čemu ih je veliku većinu, 98.8 posto, automatizmom rasporedio Regos (Središnji registar osiguranika).

Zbog odlaska u mirovinu ili smrti, u lipnju je prestalo je članstvo za 1861 osiguranika.

Neto doprinosi uplaćeni u obvezne mirovinske fondove u lipnju iznosili 126.6 milijuna eura

U lipnju su ukupni neto doprinosi uplaćeni u obvezne mirovinske fondove iznosili 126.6 milijuna eura, a ukupni iznosi isplata po zatvaranju osobnih računa iz svih OMF-ova 38.8 milijuna eura ili 1.8 milijuna eura više u odnosu na prethodni mjesec.

Po podacima Hanfe, nominalni mjesečni prinosi Mirexa na kraju lipnja za A kategoriju iznosili su 1.2 posto, za B kategoriju jedan posto, a za C kategoriju 0.3 posto. Godišnji prinosi također su imali pozitivni predznak u sve tri kategorije - u kategoriji A je zabilježen rast od 12.9 posto, u kategoriji B za 9.5 posto, a u kategoriji C za četiri posto. Nadalje, prinosi od početka godine iznosili su 6.5 posto za kategoriju A, 4.5 posto za kategoriju B i jedan posto za kategoriju C, a anualizirani prinosi od početka rada OMF-ova 7.5 posto za Mirex A, 5.3 posto za Mirex B i 3.3 posto za Mirex C, naveli su iz Hanfe.

Inače, krajem lipnja se u kategoriji B nalazilo 79.6 posto članova, u kategoriji A 15.9 posto, a u kategoriji C 4.5 posto ukupnog broja članova OMF-ova.

Obveznice su na kraju lipnja i dalje bile dominantan oblik ulaganja u strukturi OMF-ova, s 13.2 milijarde eura i udjelom od 61.2 posto, pri čemu se taj udjel smanjio za 0.5 postotnih bodova na mjesečnoj razini.

Istovremeno, za 0.3 postotna boda povećala se zastupljenost ulaganja u dionice u imovini OMF-ova, te su ona krajem lipnja iznosila 5.1 milijardu eura, odnosno 23.4 posto imovine OMF-ova.

Od ostalih oblika ulaganja najzastupljenija su ulaganja u investicijske fondove, s 2.2 milijarde eura i udjelom od deset posto na razini svih obveznih mirovinskih fondova, podaci su Hanfe za drugi stup mirovinske štednje (individualna kapitalizirana štednja).

Neto imovina dobrovoljnih mirovinskih fondova veća za 13,6 milijuna eura

Na kraju lipnja u Hrvatskoj je poslovalo i osam otvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova (ODMF), koji su imali 406.701 člana te 21 zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond (ZDMF), s 49.112 članova.

Ukupne mjesečne uplate u dobrovoljne mirovinske fondove (DMF) iznosile su 9.3 milijuna eura, a ukupne mjesečne isplate 4.2 milijuna eura.

Neto imovina DMF-ova u lipnju je tako iznosila 1.3 milijarde eura, uz porast za 13.6 milijuna eura ili jedan posto na mjesečnoj razini.

I kod ulaganja DMF-ova najveći dio portfelja čine obveznice, s udjelom od 55.1 posto u ukupnoj neto imovini, zatim dionice s 26.2 posto te investicijski fondovi s 9.9 posto.

Iz Hanfe su između ostalog izvijestili i da je ukupna neto imovina 109 UCITS fondova (otvoreni investicijski fondovi s javnom ponudom), koliko ih je u lipnju poslovalo u Hrvatskoj, krajem mjeseca iznosila 2.8 milijardi eura te je bila za 84.3 milijuna eura ili 3.2 posto veća nego prethodni mjesec.

Neto imovina Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji na kraju šestog ovogodišnjeg mjeseca iznosila je 169.3 milijuna eura, pri čemu je mjesečni prinos fonda iznosio 0.9 posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.