Nesuđeni ministar i vlasnik Farmerona imaju velike planove: "Gideon će postati jedna od najjačih tvrtki za robotiku u Europi"

Foto: Borna Filić/Pixsell, Privatni album

MILNA A. RAČIĆ, ekonomist i nesuđeni ministar gospodarstva u Oreškovićevoj vladi, pridružio se Matiji Kopiću iz Farmerona u njegovom novom poslovnom pothvatu - od Kopićevog Gideon Brothers žele napraviti jednu od najjačih tvrtki za robotiku u Europi.



"Iznimno mi je iznimno zadovoljstvo objaviti da ću s izvanrednim timom prijatelja i kolega sudjelovati u izgradnji ove budućnosti. Pridružujem se osnivaču Farmerona Matiji Kopiću u njegovom novom poslovnom pothvatu, tvrtci Gideon Brothers, kao Chief Growth Officer. Iz te ću pozicije pomoći da tvrtka preraste u jednu od najjačih i najprofitabilnijih tvrtki za robotiku u Europi. Iako je tvrtka još u ranim fazama razvoja, Gideon Brothers već sad privlači nove nade svjetskog glasa, ulagače i klijente – a to je odličan početak, jer polažemo temelje za budućnost.

U životu nema garancija. Međutim, dobro znam jednu stvar: ako ne zaigrate, zagarantirani ste gubitnik. A ja volim igrati… i pobjeđivati.", napisao je Račić na svom Facebook profilu.

Osvrnuo se i na prošlost. Objasnio je zašto je došao u Hrvatsku: "Ili skoči, ili prestani govoriti hop“, rekla mi je 2006. godine tadašnja zaručnica, a sadašnja supruga. Htjela je reći da prestanem pričati o Hrvatskoj iz Washingtona: „Vrijeme je da odlučimo hoćemo li preseliti ili ćeš prestati pričati o tome“. I, eto nas – u Hrvatskoj."

"Možda ste primijetili da u posljednje vrijeme sve više pišem i pričam o revoluciji koja upravo zahvaća svjetsku ekonomiju. To nije nadolazeća revolucija jer nam je već na kućnom pragu, spremna da proleti kroz ulazna vrata. Ovu revoluciju karakterizira sve izraženija dominacija onoga što nazivam Svetim Trojstvom robotike, umjetne inteligencije i obrade velikih količina podataka.

Ako vam sve ovo zvuči poput znanstvene fantastike, to samo znači da nikad niste letjeli. Autopilot, standardni dio opreme vojnih i komercijalnih zrakoplova još od kasnih 1940-ih, predstavlja kombinaciju upravo ta tri područja. Vaši su životi mnogo puta ovisili o sposobnostima ove tri tehnologije, bez obzira na to jeste li toga bili svjesni ili ne. Razlika je u tome što ova tehnologija postaje sveprisutna i nastanjuje se u svim životnim aspektima, od industrije preko medija i obrazovanja do vlade. Veliki igrači poput SoftBanka, General Electricsa, Alphabeta i sličnih ukazuju povjerenje „autocesti“ robotike, umjetne inteligencije i big data-e ulaganjima čiji se iznosi broje u milijardama dolara – a nitko ne poznaje krajnje granice do kojih možemo doći.", napisao je Račić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.