Nenad Bakić pomaže djeci novim projektom, Tedeschi donirao 3500 dolara

Foto: Pixsell/Luka Stanzl/Facebook

PODUZETNIK i filantrop Nenad Bakić pokrenuo je novi projekt te crowdfunding kampanju u koju se uključio i Emil Tedeschi.

Kao što smo već pisali, nakon što je u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i CARNetom uspješno realiziran projekt ProMikro, kojim je računalstvo i službeno uvedeno u osnovne škole, začetnik ideje Nenad Bakić na svom je Facebooku objavio da se projekt nastavlja te da STEM revolucija sada seli u knjižnice.

"Nastavljamo, dižemo letvicu, imamo sjajnu priliku da poguramo Hrvatsku iz fokusa na prošlost, podjele, zaostalosti ... jer svako dijete ima pravo na priliku da bude ravnopravni građanin 21. stoljeća!

Podržite nas!", napisao je Bakić na Facebooku uz poveznicu koja vodi na crowdfunding kampanju koja je pokrenuta u tu svrhu. Kampanja će trajati tri tjedna, a cilj je za uvođenje micro:bitova u knjižnice prikupiti 37.000 dolara.

Bakić je danas na Facebooku objavio kako je primio velikodušnu donaciju Emila Tedeschija, osnivača i vlasnika Atlantic Grupe. Tedeschi je, naime, donirao 3500 dolara za Bakićev novi projekt.


"Već neko vrijeme radimo i na široj temi, stvaranju nacije digitalnih stvaralaca. Naime, već 440 obrazovnih ustanova sudjeluje u dvije ili više naših aktivnosti - Croatian Makers klubovi, a 81 njih u tri ili više, od kojih je barem jedna vrlo napredna - Croatian Makers centri izvrsnosti.

Već je u akciji STEM revolucija, 38 knjižnica je dobilo po 20 micro:bitova kako bi mogle pokrenuti ili unaprijediti poduku programiranja.

Sada započinjemo veliki projekt opremanja knjižnica u Hrvatskoj micro:bitovima za posudbu kako bi djeca i odrasli (tj. cijele obitelji) mogli naučiti biti stvaraoci pomoću novih tehnologija. Upravo knjižnice mogu postati ključni centri za razvoj digitalnog stvaralaštva, ne samo za poduku programiranja, nego za razvoj 'makers' centara, uz robotiku, 3D printere i ostalu tehnologiju koja može:
- inspirirati mlade da postanu (digitalni) stvaraoci
- pomoći onim mladima koji u svojim školama nemaju pristup tehnologijama da steknu digitalne kompetencije, i
- pomoći odraslima da uhvate korak s digitalnim tehnologijama, kako bi ih usvojili, možda za svoja zanimanja, ili zato da bi se mentalno prilagodili budućnosti  ('ja to mogu')

Knjižnice tako imaju priliku postati institucije važne za digitalnu transformaciju nacije. Prve projekte smo već pokrenuli u knjižnicama u Sisku u koji smo opremu sami donirali, Bjelovar u kojem je projekt financirao Grad Bjelovar, a uskoro slijede knjižnice u Glini i središnja u Zagrebu kojima donacije osigurava Rotary klub Zagreb Centar", stoji na stranicama kampanje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.