Nenad Bakić: Hrvatska će biti Florida Europe

Foto: N1

GOST emisije Pressing na televiziji N1 bio je poduzetnik i investitor Nenad Bakić. Rekao je kako nikada nije razmišljao o bavljenju službenom politikom, mada su mu neki nudili mjesta u vladi. Nije prihvatio jer ga to ne zanima.


Na pitanje zašto država nije u stanju neke stvari uvesti sama, nego joj je potreban poriv izvana, odgovorio je:

"To je stvar kulture. Island je uveo BBC micro:bite odmah, tjedan dana nakon Velike Britanije. Zašto tako ne reagira naša Hrvatska... Još uvijek imate ljude koji s kućnim ljubimcima idu po parkovima pa vidite što za njima ostane pa se pitate zašto to ne ostane negdje drugdje. Narod ima državu kakvu zaslužuje. Država ne može biti puno bolja od naroda", kazao je Bakić.

Komentirao i porast BDP-a

"Bio sam radikalno optimističniji, ali prognozirao sam samo par puta. Bavio sam se time onda kad je točka preokreta došla i bilo ju je jasno uočiti. Prognoziranje BDP-a je komplicirana igra, ali se ponekad sažme. Bilo mi je dosta tog zatucanog hrvatskog pesimizma, provociranog medijskim presingom šlampavih ljevičarskih uhljeba. Ono, kriza je, propast ćemo, neoliberalizam nas ubija, propast ćemo. Samo moramo staviti šljemove na glavu. Rekao sam dosta. To mi je bio motiv. Jer to ipak utječe na narod, u jednom optimizmu ipak mnogo toga leži", kaže Bakić.

Ipak, kaže kako BDP ne mjeri kvalitetu života: "Ali imate tu kamarilu ljevičara po medijima koja je, kad je BDP padao, govorila da je katastrofa, da ćemo propasti, a kada je rastao govorili su da to ništa ne znači. Otkud ta negativa u Hrvatskoj u medijima?"

Bogatstvo svijeta se danas ogleda i besplatnim stvarima


"Prije recimo 20 godina djeca Billa Gatesa su mogla imati bolju edukacije od naše, danas praktički ne mogu. Imamo putem interneta besplatna predavanja Harvarda, Yalea. To je nekad bilo nezamislivo. Danas je razlika između Mercedesa i Hyundaija manja nego prije. Razlike se smanjuju. Gotovo svi danas imamo vrhunske mobitele od kojih ne možete imati bolje.

Bill Gates danas ne može imati bolje nego prosječni Hrvat. Bogatstvo svijeta se danas najviše ogleda u besplatnim stvarima: internetu, kulturi, zdravlju. Najskuplji zahvati u zdravlju apsolutno puno koštaju, no prosječno vrijeme tvog doživljenja i života Bill Gatesa je tu negdje. Razlika se užasno smanjila. Naravno, ti ljevičari uzimaju te neke podatke pa nešto dokazuju... Istina je vrlo jednostavna", govori Bakić.

Samo četiri faktora nam garantiraju rast BDP-a

Vezano uz rast BDP-a kaže kako imamo samo četiri faktora koja garantiraju rast:

"Ogroman prihod od turizma, doznake iz inozemstva, restrukturirani privatni sektor i niska cijena energenata. Samo ta četiri faktora garantiraju rast. Pitanje je što takav rast znači za hrvatsko društvo - loše. Mi smo ozbiljni bolesnici "nizozemske bolesti". Ovisimo o rentnoj komponenti. Mi imamo taj turizam. Kuna jača zbog toga. Imate drugi efekt, to je iziskivanje na tržištu rada. Iz Slavonije i drugih krajeva idu u turističke pa jednostavno tamo ne ostane nitko. Taj rentni sektor guši nerentni."


Ponudio je i rješenja za takozvanu 'nizozemsku bolest': "Suficit na razini države koji onda omogućava da i što manje oporezuješ gospodarstvo, da bi ono bilo konkurentnije i drugi su fondovi koji upravljaju nacionalnim bogatstvom."

Hrvatska će biti Florida Europe

Komentirao je i ovisnost ekonomije o turizmu te rizike koji iz toga nastaju:

"Turizam je komplicirana djelatnost, intenzivna. Kod nas je dugo bio samo skupljanje vrhnja s rentne pozicije. Ti zapravo zabodeš zastavu i imaš kamp. Ako je pola turizma rentna pozicija, netko ti je zapravo poklonio posto BDP-a. To je turbo. Vrijeme je manji problem, veći problem mogu biti geostrateške stvari. Ali nas najviše guši "nizozemska bolest".

Hrvatska će biti Florida Europe, tu nema dileme. Imat ćemo kapitala, imamo sad i greenfield investicije i ne možemo zaustaviti proces, on će i dalje jačati. Mi možemo upravljati procesima ili oni nama", kaže Bakić.

O radu nedjeljom nema mišljenje

Na kraju je rekao kako je hrvatski menadžment u skladu s ekonomijom te kako imamo loših i doličnih menadžera, ali kako smo ukupno iznad prosjeka. Smatra da ako nema velikih investicija i stranih društava - menadžeri ne mogu dobiti transfer znanja.

O radu nedjeljom nema mišljenje te kaže kako se može otići u Austriju i vidjeti kako je moguće bez rada nedjeljom, a s druge strane hrvatska ekonomija je orijentirana na rad nedjeljom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.