"Liječnici su se ljutili kada bi Farmalu nestalo bonova za mito!": Čelnicima Farmala određen jednomjesečni istražni pritvor

NAKON što je jučer u Uskoku ispitan direktor Farmala, ispitivanja drugih osumnjičenih u akciji "Hipokrat" nastavila su se i danas. Podsjetimo, zbog osnovane sumnje u primanje i davanje mita uhićena je cijela uprava farmaceutske tvrtke Farmal, a pod istragom se nalaze još 46 liječnika i jedna ljekarnica. Uskok je danas za devetero osumnjičenih zatražio istražni zatvor. Među osumnjičenima su predsjednik uprave Farmala Dražen Dedi i njegovi najbliži suradnici. Istražni zatvor određen je Jasni Majhen, Siniši Vujakliji, Dragutinu Ćaleti, Sanjinu Kapetanoviću, Ani Brestovečki, Elmi Jurić, Ani Puž i Anti Skenderu i Draženu Dediju.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić najavio je pojačanu kontrolu svih liječnika u Hrvatskoj. Naime, od 15. idućeg mjeseca kreće kompjutorizacija cijelog zdravstvenog sustava. To bi prema mišljenju resornog ministra trebalo pojačati kontrolu eventualnog koruptivnog ponašanja među liječnicima.

> Obračun s korupcijom u zdravstvu, pod istragom čelnici Farmala i 49 liječnika: "Korupcija je rak koji razara hrvatsko društvo"

"Neću tolerirati korupciju i nemamo razumijevanja za one koji javni interes podređuju sebi i svojim interesima, izjavio je ministar zdravlja Rajko Ostojić, dan nakon akcije Hipokrat u kojoj je uhićeno 50 liječnika i uprava farmaceutske tvrtke Farmal

Ministar očekuje da USKOK i DORH pročešljaju sve velike i male farmaceutske tvrtke, a dodao je i kako svaki liječnik ima svoju šifru te da će se ubuduće vrlo jasno vidjeti potencijalne izvore korupcije.

Poručio je i da će boljoj kontroli cijelog zdravstvenog sustava pridonijeti kompjuterizacija.

"I vrlo jasno će se od 15. 12. pratiti koji liječnik propisuje koji lijek. Preferira li određenu skupinu lijekova. Grupiraju li se ti lijekovi jedne farmaceutske tvrtke. Na taj način ćemo vrlo jasno klasterirati potencijalne uzroke korupcije, odnosno mogućnosti korupcije i naravno, imati sankcije", rekao je Ostojić.

Svaki od 12 tisuća liječnika u Hrvatskoj ima svoju šifru, preko koje će se, nakon potpune kompjutorizacije, moći vidjeti postoji li sumnja da netko od liječnika preferira određenu farmaceutsku tvrtku. Ostojić je rekao da je osnovao krizni stožer, da su svi ravnatelji županijskih i kliničkih bolnica podigli pripravnost te da će mreža HZZO-a biti popunjena iz velike većine čestitih liječnika koji pošteno rade.

"Liječnici su nas terorizirali"

Jedna djelatnica Farmala za Novi list je ispričala kako su ih liječnici "žicali" bonove za razne trgovačke lance. Neki su se i ljutili ako ne bi imali više bonova.

"Bonove su nam dijelili svaki mjesec u kovertama u sjedištu Farmala u Ludbregu. Mi smo ih davali liječnicima ovisno o visini narudžbe. Uglavnom smo dobivali bonove u protuvrijednosti 20.000 kuna da ih raspodijelimo liječnicima koji su uzmali naše lijekove. Sjećam se slučaja uoči jednog blagdana kada me lokalna liječnica zvala i tražila još bonova. Objašnjavala mi je povišenim glasom da je računala na taj bon i da se potrudim nabaviti joj ga, jer će me u protivnom prijaviti upravi ili inspekciji. Ponudila sam joj bonove trgovine odjećom koji su mi preostali, no nije ih željela", priča za Novi list bivša djelatnica Farmala te dodaje kako su liječnici doslovno terorizirali.

Uskok: Pod istragom 26 zaposlenika Farmala


Podsjetimo, jedna od najvećih Uskokovih akcija jučer je zapanjila Hrvatsku. za primanje mita osumnjičeno je oko 350 hrvatskih liječnika!

"Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, u suradnji s više policijskih uprava, provode kriminalističko istraživanje u operativnoj akciji "Hipokrat" nad 26 zaposlenika jedne farmaceutske kuće, jednim trgovačkim društvom, 49 liječnika i jednom ljekarnicom zbog postojanja osnova sumnje na počinjenje kaznenih djela udruživanje za počinjenje kaznenih djela, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Na temelju prikupljenih podataka i dokaza postoji osnova sumnje da su se prvoosumnjičenik, predsjednik Uprave jedne farmaceutske kuće, drugoosumnjičena, financijska direktorica iste kuće, trećeoosumnjičenik, regionalni direktor sektora jug i četvrtoosumnjičenik, regionalni direktor sektora sjever, od 2009. godine do 12. studenoga 2012., u Ludbregu, dogovorili da će u ime farmaceutske tvrtke kontinuirano nagrađivati liječnike i ljekarnike davanjem novca i drugih darova u vrijednosti od pet do 10 posto od vrijednosti lijekova koje liječnici propišu iz ponude njihove farmaceutske kuće.


U cilju realizacije navedenog angažirali su 22 osumnjičenih zaposlenika i stručnih suradnika farmaceutske kuće koji su kontinuirano, sukladno njihovim uputama, većem broju liječnika i ljekarnika davali novac, vrijednosne bonove za kupovinu u trgovačkim kućama, kupovinu robe te plaćanje putovanja na teret farmaceutske kuće, kao protuuslugu za propisivanje lijekova iz njihove ponude, a ljekarnicima kao protuuslugu za naručivanje i evidentiranje izdavanja lijekova", priopćio je USKOK.

Kakve sve sankcije čekaju osumnjičene?

Raščišćavanje korupcije u zdravstvu pozdravlja predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata Mario Drlje, no ističe kako posla ima još. "Kad mi čekamo na liječnika obiteljske medicine da se više neće događati to da manekeni s taškama prolaze pored nas i ulaze preko reda. Ja sam vam nezaštićena osoba, a to su jake farmaceutske industrije koje me mogu pojesti u jednoj sekundi. Puno sam toga čuo, a ne smijem puno toga reći", izjavio je Drlje.

Pod istragom USKOK-a u aktualnoj aferi je oko 350 liječnika opće prakse iz cijele Hrvatske, dokaže li im se krivnja treba ih sve sankcionirati jasan je predsjednik Hrvatske liječničke komore Hrvoje Minigo.

"Trebaju biti kažnjeni, a budite uvjereni da će Hrvatska liječnička komora nakon što bude proveden sudski proces, kada budu donesene pravomoćne presude, donijeti i svoje disciplinske mjere koje mogu ići do oduzimanja licence", pojašnjava Minigo. Čeka li do tada brojne liječnike i suspenzija, odlučit će ravnatelji Domova zdravlja i HZZO.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.