Neki brane uhljebe i misle da je učenicu trebalo kazniti rušenjem. U krivu su

Foto: Facebook/NCVVO

DRUŠTVENIM mrežama širi se početna stranica eseja na državnoj maturi, odnosno Opće upute, na kojoj je jasno označeno "Zabranjeno je potpisati se punim imenom i prezimenom". Opće upute na državnoj maturi za pisanje eseja objavila je Facebook stranica "Učitelji, nastavnici, profesori" koja broji 31.667 članova uz status "Čitanje s razumijevanjem". 

>> Imamo dokaze: Nadarena učenica nije kriva, ministar i ravnatelj moraju otići

U polemici koja se razvila ispod tog statusa mnogi su dali za pravo odluci Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) koji je zbog potpisa na esej, koji je bio jasno i nedvosmisleno naznačen u Općim uputama, kaznio maturanticu Lauru Mikić jer se "morala pridržavati pravila" i ne može se "opraštati nezakonje". 

NCVVO kaznio je maturanticu suprotno Pravilniku 

No, problem je u kazni. Naime, NCVVO je kaznio Lauru Mikić s kaznom diskvalifikacije iz ispita Hrvatski jezik, što je u izravnoj suprotnosti s Pravilnikom NCVVO-a u kojem stoji da se zbog potpisa na esej on neće vrednovati, kao i onima koji napišu esej s manje od 400 znakova ili predaju prazan list papira.  

Ako se već pozivaju na pravila koje je Laura Mikić nedvojbeno prekršila potpisom na esej, onda svakako treba uzeti u obzir to da se pravila nije pridržavao ni NCVVO koji je maturanticu Mikić i sve one koji su se potpisali na esej, kaznio padom mature, a što nisu smjeli. No, krenimo redom. 

Da je dobila nulu za esej, kao što je trebala, prošla bi maturu

Laura Mikić, nadarena maturantica iz Zagreba, ovih dana, kako sama kaže, proživljava najgore trenutke u životu nakon što joj je poništen državni ispit na maturi iz Hrvatskog jezika jer se na esej potpisala punim imenom i prezimenom, čime je narušila tajnost identiteta pristupnika državnoj maturi. 

Ispit iz Hrvatskog jezika sastoji se od dva dijela, a Mikić se greškom potpisala na esej. NCVVO odlučio joj je poništiti cjelokupni ispit. NCVVO je donio odluku da je Mikić potpisom na esej pokazala "nedopušteno ponašanje učenice" te je - diskvalificirana.

Mikić je, dodajmo i to, prošla drugi dio Hrvatskog jezika te da joj je esej ocijenjen s nulom, u skladu s Pravilnikom, ona bi prošla državnu maturu jer je imala dovoljno bodova iz predmeta Hrvatski jezik. 

Tumačenje predmeta Hrvatski jezik suprotno Pravilniku 

Za usporedbu naglasimo kako je ove godine, prema službenim podacima, 1200 učenika predalo prazan list eseja, no 625 učenika, unatoč nula bodova u tom dijelu ispita, položilo je Hrvatski jezik. 

Vinko Filipović, ravnatelj NCVVO-a, već danima naglašava da su maturantica Mikić i ostalih 23 učenika koji su pali zbog potpisa, višekratno upozoreni da je potpisivanje imenom i prezimenom zabranjeno. 

Definicija Hrvatskog jezika u kojoj stoji da je riječ o dvije odvojene cjeline 

U Pravilniku o polaganju državne mature zbog narušavanja tajnosti identiteta pristupnika zbog potpisivanja punim imenom i prezimenom predviđa se mjera ''poništenje ispita ili dijela ispita'. Jedino je u predmetu Hrvatskog jezika moguće poništenje dijela ispita jer se Hrvatski jezik sastoji od dvije odvojene cjeline koje se polažu u različitim danima. 

Hrvatski jezik, ispit je koji se sastoji od dvije cjeline 

"Ispit iz Hrvatskog jezika sastoji se od dvije ispitne cjeline. Prva je Školski esej i sastoji se od jednog zadatka otvorenog tipa. Druga je ispitna cjelina Književnost, neknjiževni tekstovi i hrvatski jezik, a čini je 80 zadataka zatvorenog tipa", stoji u definiciji polaganja predmeta Hrvatski jezik. 

NCVVO je zbog potpisa na esej diskvalificirao maturantice i maturante tumačeći da su dijelovi polaganja Hrvatskog jezika "neodvojivo povezani". To jednostavno nije točno, jer se pišu u različitim danima te je u suprotnosti s definicijom polaganja Hrvatskog jezika u kojoj stoji da je riječ o - dvije cjeline. 

Trebalo je jednako kažnjavati, s nula bodove, one s praznim esejom i one koji ga potpišu

Isto tako, učenicima je podijeljen ispitni katalog NCVVO-a, koje izdaje to tijelo, a u kojem je skup pravila za održavanje državne mature. Ispitni katalog definira da se Školski esej neće vrednovati ako se pristupnik potpisao punim imenom i prezimenom, ali i ako nema dovoljan broj riječi, s tim da je dopušteno odstupanje do 10 posto od zadanoga broja riječi. 

Pravilnik je jasan. NCVVO nije donio ispravnu odluku 

U ispitnom katalogu koji je izdao NCVVO jasno stoji kako se jednako kažnjavaju oni koji ne napišu esej i oni koji ga potpišu i to tako što se taj dio ispita neće vrednovati. NCVVO je radio suprotno.

Kazna nije u skladu s pravilima

One koji nisu napisali kaznili su s nula bodova, odnosno nisu im vrednovani ispiti, a oni koji su napisali esej i potpisali se s imenom i prezimenom su diskvalificirani, odnosno poništen im je ispit iz predmeta Hrvatski jezik. 

Naglasimo na kraju da je maturantica Mikić odmah priznala da je napravila nešto što nije smjela, no od prvog dana naglašava kako je kazna neprimjerena, odnosno da kazna nije u skladu s pravilima koje je propisao NCVVO. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.