"Neke zemlje Europske unije žele pod svaku cijenu usporiti primanje novih članica"

ČEŠKO predsjedništvo Europske unije odlučilo je odgoditi Međuvladinu pristupnu konferenciju s Hrvatskom, koja se trebala održati 27. ožujka, na 24. travnja jer se nada da će Slovenija do tada odustati od blokade pregovora. Slovenski premijer Borut Pahor razgovarao je u petak s Mirekom Topolanekom i oboje su izrazili nadu kako će se pregovori što prije nastaviti, priopćilo je češko predsjedništvo, ali konferencija je morala biti odgođena jer zbog blokade trenutno nije moguće zatvoriti niti jedno poglavlje, kao ni otvoriti nova poglavlja u pregovorima.

"Naša je ambicija da ni pod koju cijenu ne dopustimo obustavljanje procesa primanja zemalja zapadnog Balkana u Europsku uniju", rekao je češki premijer Topolanek u razgovoru za beogradske Večernje novosti čijem je novinaru kazao kako će osobno obići cijelu regiju i ponuditi svoju pomoć u rješavanju konkretnih problema pojedinih zemalja.

"Mnoge zemlje Europske unije više nisu oduševljene procesom širenja i žele ga pod svaku cijenu usporiti", priznao je Topolanek i dodao kako se to prije svega odnosi na Hrvatsku, Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju. "Zapadni Balkan pomalo gubi nadu da će ugledati svjetlo na kraju tunela", zaključio je češki premijer.

J.C.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.