Nekad je bio šef policijskog Uskoka, a sada pazi na sigurnost na Zrću

Foto: Luka Stanzl, Dino Stanin/Pixsell, Hina

"MARIO BERTINA je djelatnik Grada Novalje, moj savjetnik za sigurnost i civilnu zaštitu, čovjek koji koordinira sve operativne ciljeve i zadatke po pitanju organizacije svih većih festivala na Zrću", rekao je Indexu Ante Dabo, gradonačelnik Novalje, te nam objasnio razloge zbog kojih je zaposlio bivšeg šefa policijskog Uskoka.

Dabo kaže kako su u Novalji imali najbolje rezultate po pitanju prevencije i suzbijanja svih zlouporaba, od droge do drugih oblika neprihvatljivih ponašanja, dok je Bertina bio načelnik policijskog Uskoka. "Bilo je to 2014. kada smo krenuli u suradnju s institucijama. Za njegovo vrijeme smo imali najbolje inspektore, njih 4-5, radi kojih smo imali najbolje rezultate. Najviše što se tiče droge. Odlaskom Bertine u mirovinu, po mom mišljenju on je još uvijek sposoban čovjek, očito je da su neke stvari popustile", kaže Dabo te podsjeća i na prošlogodišnje ubojstvo.

"Vidjeli ste ono ubojstvo prošle godine do kojeg je došlo radi podjele plijena tih londonskih bandi", kaže Dabo.

"Iako je djelovanje i nadležnost lokalne samouprave vrlo ograničeno, ja sam Bertini ponudio da dođe u grad i da surađujemo na zajedničkom projektu sigurnosti i suzbijanja svih oblika neprihvatljivog ponašanja", rekao nam je Dabo.

Uvjeren je da će se na predstojećim festivalima vidjeti da su sve uspješno odradili i dobro organizirali. Otkrio nam je i kako će na Zrce doći nekoliko engleskih policajaca te 40 "stjuarda".

Orepić smijenio Bertinu

Mostov Vlaho Orepić, ministar u HDZ-ovoj vladi, u ožujku 2016. smijenio je Marija Bertinu s mjesta ravnatelja PNUSKOK-a. Tvrdio je da to nije učinio pod pritiskom HDZ-a.

"U kontekstu najavljenog brzog preustroja i ukupne organizacije Ministarstva unutarnjih poslova, cilj mi je bio rasteretiti tu ionako samu od sebe zahtjevnu dužnost s teretom koji je uz nju vezan, i samo u tom kontekstu je došlo do te smjene", rekao je Orepić novinarima u saboru.

Odbacio je nagađanja da je Bertinu smijenio pod pritiskom HDZ-a. "Nikakav pritisak. Ja sam već najavio brze korake u smjeru reorganizacije kompletnog sustava. Bit će toga još. Želim prilagoditi sustav i ljude onome čemu težimo. Definitivno nikakav pritisak", poručio je Orepić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.