Nećaku bivšeg predsjednika Kazahstana zaplijenjen nakit vrijedan 230 milijuna dolara

Na fotografiji: Nursultan Nazarbajev Foto: EPA

KAZAHSTANSKA agencija za suzbijanje korupcije izvijestila je danas o zapljeni dijamanata i nakita vrijednog više od 230 milijuna dolara u okviru afere u koju je umiješan nećak bivšeg predsjednika Nursultana Nazarbajeva.

"Tijekom akcije potrage u inozemstvu zaplijenjeni su i državi vraćeni dijamanti i nakit u vrijednosti većoj od 230 milijuna dolara", navodi se u priopćenju agencije.

Nakit je zaplijenjen u okviru nove istrage protiv poduzetnika Kajrata Satibaldija, nećaka bivšeg predsjednika Nursultana Nazarbajeva koji je bio na vlasti 30 godina, do 2019., dodala je antikorupcijska agencija za AFP.

Prvi uhićeni član obitelji Nazarbajev

Satibaldi, uhićen u ožujku i optužen za zlouporabu novca Kazahtelekoma, državnog telekomunikacijskog operatera, i za "druga kaznena djela na štetu državne sigurnosti", prvi je član obitelji Nazarbajev koji je uhićen. U rujnu je osuđen na šestogodišnju zatvorsku kaznu.

Kako navodi agencija za suzbijanje korupcije, "300 milijuna dolara koje je Satibaldi uložio u strane obveznice bit će uplaćeno u proračun Kazahstana", velike srednjoazijske zemlje bogate naftom i plinom.

Vratili staro ime glavnom gradu

U siječnju prošle godine više od 230 ljudi izgubilo je život u prosvjedima. Sadašnji predsjednik Kasim-Žomart Tokajev ocijenio je da su ih potaknuli strani "teroristi" koji su htjeli preuzeti vlast u zemlji, ali nikad nije iznio dokaze za to.

Tokajev, kandidat za svoj reizbor 20. studenog, otada nastoji učvrstiti svoj, a oslabjeti položaj svog autoritarnog prethodnika.

Glavni grad Astana, koji je bio preimenovan u čast Nazarbajeva, u rujnu je ponovno dobio staro ime.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.