Ne, Švicarska neće glasati o tome treba li zabraniti uvoz halal i košer mesa

Foto: 123rf

THE INDEPENDENT u nedavnom članku izvještava o novom prijedlogu zakona o uvozu mesa u Švicarskoj.

Švicarski političar, koji je sastavio zakon koji bi zabranio uvoz nehumano ubijenih životinja u Švicarsku, demantirao je vijesti u novinama da će se to primijeniti na košer i halal meso.

U intervjuu s portalom The Independent, Matthias Aebischer rekao je da će Švicarska nastaviti slijediti međunarodne obveze i pobrinuti se da židovske i muslimanske zajednice mogu jesti meso koje odgovara njihovim religijskim zahtjevima.

Aebischer, član lijevo orijentirane Socijaldemokratske stranke Švicarske, uputio je zakon u proceduru u lipnju. Već ga je odobrio švicarski parlament i o njemu će glasovati Državni savjet, švicarski gornji dom, kasnije ove godine.

Veća sloboda agrikulturnoj proizvodnji

Aebischer je rekao da je zakonom htio omogućiti veću razinu slobode švicarskim farmerima, kojima je već zabranjeno ubijanje životinja na nehuman način.

"Farmeri u Švicarskoj imaju brojne zabrane, više od onih u Europskoj uniji. To znači da, na primjer, jaja iz kaveza nisu dozvoljena u Švicarskoj", rekao je.

Dodao je kako je u kontaktu s muslimanskim i židovskim grupama u Švicarskoj i da su svjesne da njegov prijedlog ne uključuje uvoz halal i košer mesa.

Švicarska ima oštra pravila oko zaštite životinjskih prava, uključujući i zakon protiv odvajanja društvenih životinja od ostalih pripadnika njihove vrste, prema američkoj organizaciji PETA.

Trenutačno se u Švicarskoj nalazi 18.000 židova i 450.000 muslimana.

Svake se godine oko 140 tona košer mesa uvozi u Švicarsku, kaže Aebischer. Halal meso može se proizvesti unutar Švicarske jer muslimanski učenjaci prihvaćaju da životinje mogu biti omamljene prije nego ih se ubije.

Druga vrsta hrane

U prošlosti su židovski i muslimanski čelnici tvrdili da su tradicionalne metode ubijanja manje bolne za životinje.

Unutar Švicarske predloženi je zakon navukao ljutnju iz različitih razloga: jer bi se tako zabranio uvoz foie grasa, luksuzne hrane koja se proizvodi od jetre patke ili guske koja se hrani na silu.

Govoreći o reakciji, Aebischer je rekao da očekuje da će zakon biti prihvaćen, uz iznimku za košer i halal meso.

"Mislim da će biti prihvaćen jer svatko zna da postoji iznimka za košer i halal govedinu. Naš je problem u Švicarskoj više foie gras, jer je taj francuski proizvod u Švicarskoj svojevrsna religija za sebe. Mislim da ćemo morati napraviti iznimku za to", zaključio je.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.