Nataša Srdoč za Jerusalem Report: Zašto Izrael dvori hrvatsku predsjednicu?

Foto: FAH, Jerusalem post

NATAŠA SRDOČ,  suosnivačica International Leaders Summita napisala je tekst za Jerusalem Report u kojem se osvrće na nedavni posjet predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Izraelu.

Tijekom tog posjeta je objavljeno kako je predsjednica navodno rekla da BiH kontrolira militantni islam. Predsjednica je tvrdila da to nije rekla, novinarka koja je vijest objavila je preformulirala svoju izjavu, a Jerusalem Post je na koncu spornu rečenicu izbrisao.

Piše kako predsjednica potiče antisemitizam

Članak počinje informacijom kako su 6. lipnja vođe iz Europe i SAD-a obilježile 75. godišnjicu Dana D kada se 160.000 savezničkih vojnika iskrcalo na obale Normandije kako bi pobijedilo nacističku Njemačku. 

Podsjeća potom da je gotovo 75 godina nakon kraja Drugog svjetskog rata u Europi u tijeku nova borba, i to za srca i umove nove generacije. 

“Na Balkanu, revizionizam holokausta i porast antisemitizma poticani su od strane političara, uključujući i hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović te članove HDZ-a”, piše. 

Potom navodi da je hrvatska pronacistička ustaška vlada bila odgovorna za smrti oko 80 posto hrvatskih Židova te da je većina njih ubijena u koncentracijskom logoru Jasenovac, za koji piše da je bio poznat kao Auschwitz Balkana.

Potom piše o predsjednici i njezinoj politici:

“Grabar Kitarović je osvojila poziciju predsjednice 2015. godine poticanjem antisemitizma i ekstremizma, koristeći ih kao alate za privlačenje glasača ekstremne desnice. Razlika koja je donijela pobjedu je bila manja od 1 posto s izbornom listom na kojoj je bilo gotovo milijun ilegalnih glasova u naciji od četiri milijuna ljudi.”

Podsjeća na pisanja medija o Kolindi

U svojem članku podsjeća na članke Deutsche Wellea iz 2015. koji je pisao da se “Kolinda Grabar Kitarović javno pojavljuje s poznatim desničarskim vođama, pa čak i optuženim ratnim zločincima te kako povremeno ima mržnjom ispunjene tirade u televizijskim intervjuima.”

“Distancira se od ekstremista samo kada joj pritisak iz inozemstva ne ostavi drugi zbor”, pisali su. 

U svojem tekstu podsjeća i na pisanje Indexa iz 2018.: 

“Tijekom posjeta SAD-u bila je posebni gost na proslavi 25. godišnjice Nacionalne federacije američkih Hrvata. U jednom trenutku je Kolinda stala za mikrofon i pjevala pjesmu 'Lijepa li si' Marka Perkovića Thompsona, istog pjevača koji je pjevao ‘Jasenovac i Gradiška Stara’ hvaleći tako ustaške koncentracijske logore.”

Podsjeća potom i na članak Guardiana koji je pisao da je “Grabar Kitarović rekla kako voli Thompsonovu glazbu”.

Piše potom i kako je Kolinda podržavala Thompsonovu glazbu te da su za to vrijeme europske zemlje djelovale. 

“Thompson, čiji su koncerti zabranjeni u Nizozemskoj, Švicarskoj, BiH, pa čak i u njegovoj domovini posljednjih godina, odbija optužbe da njegove folk-rock pjesme glorificiraju fašističku državu koju su podržavali nacisti tijekom Drugog svjetskog rata”, podsjeća na pisanje Reutersa.

Posjet Bleiburgu

Potom se okreće Kolindinom posjetu Bleiburgu 9. lipnja i piše da je predsjednica posjetila Bleiburg uoči obljetnice koju Rudolf Edlinger, predsjednik Dokumentacijskog centra austrijskog otpora, opisuje kao najveće neofašističko godišnje okupljanje u Europi. 

Edlinger dodaje i da se na tom događaju glorificira hrvatski režim koji je surađivao s nacistima. 

Podsjeća i kako je Politico pisao o Bleiburgu.

"Događaj koji sponzorira Hrvatska postao je najveće europsko neo-fašističko okupljanje koje glorificira ustaški režim koji je surađivao s nacistima i pokazuje da vodeći hrvatski političari, uključujući one iz konzervativnog HDZ-a, stranke hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, pokušavaju prikriti svoje zločine." 

Navodi i kako je Ognjen Kraus, predsjednik Koordinacije židovskih zajednica, rekao da HDZ-ova vlada nije uspjela adresirati rast antisemitizma i prikazivanje fašističkih simbola. 

“Blaga je prema onima koji su skloni hrvatskom fašističkom ustaškom režimu iz Drugog svjetskog rata”, kaže Kraus. 

Kolindin boravak u Izraelu

Potom piše da je Kolinda nedavno dočekana u Izraelu usprkos svim ovim ozbiljnim pitanjima, i to od predsjednika Rivlina i premijera Netanyahua. 

“Stranka predsjednice Grabar Kitarović je upletena u obijesnu korupciju i uvelike je odgovorna za većinu od 35,6 milijardi dolara nedozvoljenog financijskog izljeva novca preko zločina, korupcije i izbjegavanja poreza u razdoblju od 2004. do 2015. godine. Veći iznosi su ukradeni od 1991. godine”, piše. 

Dodaje potom kako je i "hrvatski koruptivni pokušaj vrijedan milijardu dolara da se kupi 12 tridesetogodišnjih američkih aviona F16 od Izraela blokiran od strane SAD-a prošlog prosinca".

Piše da su ti avioni bili na kraju svog životnog vijeka, da su napravljeni u SAD-u te da su bili predani Izraelu besplatno u sklopu programa Peace Marble. U njih je, podsjeća, bila ugrađena izraelska elektronika te nisu mogli biti prodani trećoj strani bez pristanka SAD-a.

Piše i da su vlade Hrvatske i Izraela posljednje tri godine detaljno radile na tom sporazumu i pritom u potpunosti ignorirale potrebu za pristankom SAD-a na prodaju.

Podsjeća i da su se u to vrijeme intenzivirale antisemitske poruke iz Hrvatske.

“Moralni autoritet Izraela ukorijenjen je u temeljima židovske države uzdignute na vladavini prava koja štiti život, slobodu i javno vlasništvo. Kako vodstvo Izraela može dvoriti antisemitske i korumpirane strane dužnosnike, a u isto vrijeme tražiti od država koje se vode vladavinom prava da osude porast antisemitizma i sukobe se s BDS shemom? To je glavno moralno pitanje za budućnost Izraela", zaključuje za Jerusalem Report.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.