Nastavnici ostali bez troškova prijevoza i božićnice: "Božić se bliži, u mojoj kući ga ovog mjeseca neće biti"

Foto: Index

UČITELJI i profesori putnici su u šoku - dopisom iz Ministarstva obrazovanja obaviješteni su kako će im naknade za prijevoz za prosinac biti isplaćena u siječnju. To znači da će putne troškove morati u prosincu financirati iz svojeg džepa.

"Izvješćujemo vas da će sredstva za naknadu troškova prijevoza zaposlenika na posao i s posla za mjesec prosinac 2013. Ministarstvo odobriti u siječnju 2014. godine.", stoji u dopisu kojega je potpisao ministar Jovanović.

Nastavnici su u šoku. Neki putuju svaki dan i po 150 kilometara. Pitaju se kako će to platiti?

Na ovu temu danas konferenciju za novinare priprema Sindikat "Preporod" i to pod nazivom 'Jovanovićeva božićna čestitka prosvjetarima - Smanjenje plaća i uskrata naknade za trošak prijevoza'. Sudjelovat će predsjednica Glavnog vijeća sindikata Preporod i predsjednik sindikata, Željko Stipić.

Prenosimo i neke reakcije s Facebook stranice Vlade i stranice na kojoj se okupljaju nastavnici:

"Gospodo...imam jedan veliki problem i pitanje...vi ste ga napravili, pa vas molim i da ga riješite! Naime, preko noći ste se odlučili na poduhvat bez ikakvih upozorenja ili najave! Odlučili ste se, u duhu šerifstva, u skladu s ponašanjem, NE platiti učiteljima putne troškove za prosinac. Uz napomenu, da moj automobil ne ide na zrak, kao i većini, ne mogu shvatiti kako ste si zamislili da idemo ovaj mjesec na posao?? Imam kredit za stan, auto...NEMAM viška u kućnom budžetu kako bih riješila sama taj problem, pa vas molim da mi objasnite, kako, kako da rješim problem koji ste mi nametnuli??? Gorivo nije i neće biti sigurno na dođemti ovaj mjesec, inače, i Božić se bliži, u mojoj kući ga ovog mjeseca neće biti, jer ste vi tako svojim postupkom naredili. Imam li pravo na plećni dopust, jer za gorivo neću imati?? Hoćete li možda organizirati besplatne autobuse kako bi nas odvezli i dovezli s posla? Evo, vi kao "glas mudrosti" našeg naroda, recite mi, kako da riješim taj problem... Uz napomenu da banke ne zanima TAJ moj problem i naravno da će naplatiti svoje kredite! Zahtijevam rješenje!! Jesu li učitelji putnim troškovima platili referendum???!!!!!"

"Ovo je uvjerljivo najgora odluka MZOSa: obustava isplate putnih troškova prosvjetnim djelatnicima i to u prosincu. Očito ste spremni na sve osim na ukidanje vlastitih povlastica i rezanje troškova. Neki ljudi ovise o tim troškovima.. Nakon ukidanja regresa i božićnica i rezanja plaća sad i ovo. Pa dokle više ovako??? I nemojte se opravdavat jer za ovu odluku opravdanja nema..."

"Nedaj Bože da bi se vi odrekli svojih limuzina i ovaj mjesec sami o svom trošku se navažali! Ali oteti profesorima za prijevoz pa naravno! Uostalom Već ste i ne znam koliko puta pokazivali koliko vam je do obrazovanja ionako nitko pametan vam ne bi ni davao glas!"

"Jesu li se i saborski zastupnici i ministri odrekli svojih božićnica i naknade za prijevoz?"

"Razmišljam od sinoć o ovom besramotnom potezu ministarstva da nam putne troškove ne isplati u prosincu i našom mlakom reakcijom na isti i ne mogu vjerovati što kod nas sve prolazi. Netko mi je napisao kako ovo ne može biti povod za štrajk. Kako ne?! Znam da ovo ne znači puno nekome tko radi u mjestu u kojem živi pa će eventualno izdvojiti dodatnih 200 kn za gradski prijevoz. Ali budimo malo i solidarni. Ima među nama puno onih koji do radnog mjesta putuju po 50, 70 ili 100 km u jednom pravcu. Neka su im putni troškovi 2000 kn, znači da će u prosincu ne samo imati 2000 kn manje u kućnom budžetu, nego još 2000 koje će odvojiti od svoje plaće. Ako netko ima kredit za stan i za auto i recimo dvoje djece, s 4000 kn manje u prosincu je, rekla bih, dobrano naježio. A da ne spominjem da ide i Božić, kada, htjeli-ne htjeli, nekako uvijek potrošimo više. Kako odluka ministarstva da nekome preko noći uzme 4000 kn iz kućnog budžeta i onakvom objavom stavi pred gotov čin tjedan dana prije isplate plaće, bez ikakve najave, nije povod za štrajk? Nije ako ne pogađa svakog jednako, jel tako?"

"Kad je vlada morala platit referendum onda nema novaca za nas... Zovite gđu Markić možda ona plati"

"A što ću...ajme...150 km dnevno..pa, i ovako nemam dosta...kako na posao...hvala tii, ministre....a razlog zbog čega je to u siječnju?!hoće li to biti za siječanj il povrat za prosinac..o čemu se radi"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.