Nastavnica o online nastavi: Nastava uživo je nezamjenjiva, ali se možemo prilagoditi

IVANA VALJAK ILIĆ iz nastavničke Facebook grupe Mreža Nastavnici organizirano govorila je o tome kako nastava na daljinu izgleda u praksi.

"Sustav je nadogradnjom od proljeća omogućio da imamo više mogućnosti za nastavu u realnom vremenu. Nismo svi išli istovremeno u online nastavu, išlo se lokalno i po županiji. Prelazak na online nastavu je dobar i zbog toga što se rasterećuje javni gradski prijevoz, tamo gdje ga učenici koriste za odlazak do škole", kazala je Ivana Valjak Ilić.

Rekla je kako je među izazovima i drugačiji metodički pristup online nastavi od onoga kako izgleda nastava uživo.

"Svima je to izazov, i učenicima i nastavnicima, no posebno učenicima koji su sada prvi razred u srednjim školama, ili učenici petih razreda, jer su promijenili ono što su do sada poznavali", kazala je.

Rekla je i kako su nastavnici i učitelji dovoljno pripremljeni, ma koliko ne voljeli online nastavu.

"Nastava uživo je nezamjenjiva, ali mislim da se svi možemo prilagoditi. Facebook grupe dobro su mjesto za pronalazak odgovora na nedoumice i probleme na koje se naiđe u online nastavi", istaknula je Valjak Ilić

"Vjerujem da će cjepivo olakšati funkcioniranje svih sustava"

Kazala je kako ne može odlučivati o tome trebaju li nastavnici biti prioritetno osoblje za cijepljenje, no rekla je kako joj se čini da ipak postoje prioritetnije skupine.

"Vjerujem da će cjepivo olakšati funkcioniranje svih sustava. I među nastavnicima ima ljudi koji cijepljenje ne smatraju relevantnim. Odluku da se cijepljenje ne naplaćuje nastavnicima pozdravljam, ali da budu na listi prioriteta - vjerujem da se odgovornim ponašanjem možemo zaštititi, ne moramo biti među prvima koji se cijepe, ima onih kojima je veći prioritet, ali će to svakako smanjiti širenje virusa. O tome odlučuju epidemiolozi", rekla je te naglasila i važnost cijepljenja od gripe.

Kazala je i kako je Ministarstvo obrazovanja osiguralo tablete učenicima u dobrom dijelu, no kako to nije sve što je nužno.

"Što ako vam mjesto nije pokriveno jačim internetom? Nekada nije dovoljno poslati opremu, treba se raspitati koliko je učenika u takvoj situaciji i kako im nadoknaditi dane koji se provode online u školi. Nekada ne mora biti u pitanju socijalna situacija, neimaština, nekada je dvoje ili troje djece na jedan laptop, tablet...", rekla je.

Što se tiče nepraćenja nastave, posebno među učenicima srednje škole, kazala je kako je to bilo lakše dok se nastava nije odvijala putem videoveze.

"Proljetos je zbog neimanja videopoziva učenicima bilo lakše markirati, ali u realnom je vremenu puno teže davati lažnu ispriku. Ako ne sudjeluju, mogu dobiti neopravdani, a zbog neizvršenih zadataka lošu ocjenu", kazala je Ivana Valjak Ilić na N1.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.