VELIKI MISTERIJ Znaju li uopće u HEP-u koliko im je Agrokor dužan za struju?

Foto: FaH
 
ČINI se da u Hrvatskoj elektroprivredi i dalje ne znaju koliko im je Agrokor dužan za struju. Ako možda i znaju o kolikom se iznosu radi, odlučili su sakriti tu informaciju sve do trenutka kada vladin povjerenik u Agrokoru, Ante Ramljak, objavi listu potraživanja!? 
 
Tek kad Agrokor sastavi listu svih potraživanja, znat će se i dug za struju!? 
 
Naime, upitali smo je li HEP prijavio tražbine Agrokoru sukladno pozivu Uprave te tvrtke, te o kojem se iznosu radi. 
 
"Sukladno Zakonu o postupku izvanredne Uprave nad trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, društva HEP grupe (HEP Opskrba, HEP Operator distribucijskog sustava, HEP Elektra, HEP Plin i HEP Toplinarstvo), prijavila su svoje tražbine prema Agrokoru d.d. i vezanim društvima. Utvrđene iznose tražbina objavit će izvanredna uprava Agrokora u jedinstvenim tablicama prijavljenih tražbina vjerovnika", odgovorili su nam u HEP-u. 
 
U Srbiji im isključili struju, a u Hrvatskoj to proglasili tajnom 
 
Podsjetimo kako smo sredinom ožujka ove godine objavili da se Agrokorov dug za struju neslužbeno procjenjuje na iznos od oko 600 milijuna kuna. Ni u ožujku ove godine HEP nije htio odgovarati na pitanja o statusu Agrokora tvrdeći da podatke o njihovim kupcima mogu dati "samo na temelju traženja nadležnog suda ili državnog odvjetništva". Takav podatak o dugovima bio je sporan zbog povlaštenog statusa Agrokora kod državnih tvrtki. 
 
Agrokoru su u Srbiji zbog neplaćanja već isključivali struju u trgovinama. Do iskopčavanja je, podsjetimo, došlo zbog nepoštivanja ugovora o zakupu prostora i milijunskih dugova. 
 
Ministar financija Marić jedini član Skupštine HEP-a
 
Naglasimo i kako je aktualni ministar financija, Zdravko Marić, bivši visokopozicionirani direktor Agrokora, jedini član Skupštine HEP-a, a na čelu HEP-a je Perica Jukić kao predsjednik Uprave. Jukić je kadar HNS-a kojem je još u rujnu prošle godine istekao mandat, no čini se da odgovara i Plenkovićevom i Karamarkovom HDZ-u. 
 
Inače, iznos Agrokorova ukupnog duga je i dalje pravi misterij, jer vladin povjerenik Ante Ramljak i dalje ne izlazi u javnost s podacima kome je sve i koliko ostao dužan Todorićev Agrokor. Vlada je preuzela upravljanje Agrokorom još 10. travnja, a podatak o tražbinama koji je zapravo ključan za položaj vjerovnika u budućoj nagodbi, i dalje je nepoznat. 
 
Ramljak je podatke morao predati do 8. kolovoza
 
Ramljak je morao prikupiti sve podatke o potraživanjima i predati ih sudu do 8. kolovoza 2017., što nije učinio. Štoviše, zatražio je odgodu za sljedećih 45 dana. Sud je takav zahtjev odbio, ali iz obrazloženja odluke jasno je kako će sud biti vrlo blagonaklon prema kašnjenju.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.