Našim novcem potiču proizvodnju šećera, a sad ga žele oporezovati

Foto: Hina, 123rf

VLADA namjerava uvesti porez na šećer u bezalkoholnim pićima, a svoju namjeru pravdaju time što pića s povećanom koncentracijom šećera negativno utječu na zdravlje.

Pobornici ove mjere, naravno, smatraju da ona može doprinijeti poboljšanju zdravstvene slike stanovništva jer bi se zbog viših cijena smanjila konzumacija zašećerenih sokova.

S druge strane, protivnici, poput udruge Lipa, ističu da takva mjera neće donijeti željene rezultate i da bi trebali ići na smanjenje svih poreza, kako bi građanima ostalo više novce, jer su problemi nepravilne prehrane, u što ulazi i konzumacija zašećerenih napitaka, najčešći u siromašnoj populaciji.

Daju desetke milijuna naših kuna za poticanje proizvodnje šećera

No ono što u cijeloj priči čudi je da vlada koja želi uvesti porez na šećer istovremeno daje milijune kuna za poticanje proizvodnje šećera.

Tako je vlada u ožujku ove godine odlučila proizvođačima šećerne repe dati 60 milijuna kuna, kako bi se “zadržao interes za proizvodnju šećera i zaustavili negativni trendovi”.

Naime, 2017. ukinuta su ograničenja za proizvodnju šećera u Europskoj uniji. To je, naravno, dovelo do pada cijene šećera pa se i kod hrvatskih proizvođača smanjio interes za uzgojem šećerne repe.

Poticaji zbog mogućeg porasta cijene šećera

Iz Ministarstva su tada smatrali da bi daljnji pad proizvodnje doveo do veće ovisnosti o uvozu, zbog čega bi na domaćem tržištu došlo do rasta cijene šećera, pa su uveli poticaje od 2.250 kuna po hektaru.

"S obzirom na to da je dugi niz godina šećer najvažniji izvozni poljoprivredni proizvod Republike Hrvatske, bez vlastite proizvodnje došlo bi do veće ovisnosti o uvozu, što će rezultirati rastom cijena šećera u maloprodaji", upozoravali su tada iz Ministarstva.

Iako su se u ožujku bojali rasta cijene šećera u trgovinama, sada su shvatili da je nezdrav, pa uvode porez na šećer u sokovima. Onaj u kristalnom stanju je valjda zdrav.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.