Narodne novine naručuju skupe Šukerove kišobrane od nepostojeće kineske tvrtke?

Foto: Screenshot Narodne novine, Vita jela zelen bor

EMISIJA HTV-a Vita jela zelen bor prošlog je tjedna objavila da su Narodne novine, prvi put otkad postoje, u financijskom minusu, i to od 11,1 milijuna kuna. U današnjoj emisiji objavili su reakciju Narodnih novina koja je samo otvorila novi niz pitanja o poslovanju te tvrke.

Nova uprava Narodnih novina za sve je okrivila bivšu zbog, kako su rekli, ekonomski neisplativih investicija, iako su i oni sami ulagali u gubitaški pogon u Krapini. Za poslovanje s Hrvatskim nogometnim savezom i distribuciju njihovim promotivnih materijala - šalica, majica, kišobrana iz Kine što je Index prošloga tjedna prenio, kažu da je riječ o novoj poslovnoj orijentaciji da same naručuju i uvoze robu proizvedenu u Kini te da tako izbjegnu plaćanje marži posrednicima, a da im je pri uvozu iz Kine izuzetno bitna kvaliteta.

"Kvalitetnu kinesku robu" s logom HNS-a nabavljaju od nepostojeće tvrtke?

Premda Narodne novine kažu da u novoj poslovnoj orijentaciji same naručuju i uvoze robu proizvedenu u Kini kako bi izbjegli plaćanje marži posrednicima, ugovor do kojeg su došli iz emisije Vita jela zelen bor pokazuje da u poslovanju s HNS-om i tvrtkom Mosgen Limited iz Hong Konga postoji posrednik – tvrtka Map grupa iz Osijeka. Iz MAP-a su u telefonskom razgovoru na pitanje o njihovoj ulozi u poslovanju između Narodnih novina i HNS-a novinarima emisije odgovorili samo to da se koriste svojim poslovnim poznanstvima s vlasnicima tvrtke Mosgen iz Hong Konga te da sve upite proslijede toj tvrtki.

Iz emisije Vita jela zelen bor pokušali su doći do odgovora i u Hong Kongu, no tvrtka Mosgen Limited na hongkonškoj adresi navedenoj u ugovoru, uopće ne postoji, što su iz emisije potkrijepili i fotografijama. U zgradi koja se nalazi na adresi iz ugovora između Narodnih novina, Hrvatskog nogometnog saveza i Mosgen Limiteda, a ista adresa pojavljuje se i na Googleu, nema čak ni naziva tog dobavljača navodno kvalitetne kineske robe s logom nogometnog saveza. Podsjetimo, HNS-ove kišobrane Narodne novine prodaju za čak 325 kuna.

Tvornica toaletnog papira u Krapini gomila gubitke

Sporna je i tvornica a proizvodnju toaletne konfekcije još je sredinom 2014. preseljena iz Kukuljanova u Krapinu. Investicija je narodne novine koštala 40 milijuna kuna, a proizvodnja ni danas ne donosi najavljivanu dobit.

"Bivša uprava koja je Narodne novine vodila do kolovoza 2014. godine planirala je stroj smjestiti u halu na Kukuljanova, ali kako je dužina proizvodne linije 54 metra, a najduži dio hale na Kukuljanovu iznosi 30 metara, to nije bilo moguće", objasnili su iz Narodnih novina.

Stroj je trebao biti montiran obliku slova 'u', no predsjednik uprave Davor Čović smatrao je da bi tako postavljena linija ometala proizvodnju. Naposljetku je stroj dužine 51 metra kupljen od talijanskog proizvođača Fabika Perinija kupljen za 4 milijuna eura i smješten u Krapinu, a od stroja se mnogo očekivalo.

U siječnju prošle godine Narodne novine i trgovačko društvo Intercessio novus potpisali su ugovor o prijenosu poslovnog udjela prema kojem su im Narodne novine u roku tri dana trebale isplatiti 6 milijuna i 300 tisuća kuna. Stvorena je tvrtka Mekko koja unatoč najavljenim poslovnim uspjesima ne ostvaruje dobit, a Narodne novine, podsjetimo, nagomilale su minus koji se u prvom tromjesečju popeo do više od 11 milijuna kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.