Naravno da inspekcija ne dira restoran s prstacima, tamo jedu poznati HDZ-ovci

Foto: Index

RESTORAN Bonaca, omiljeno mjesto pojedinih istaknutijih HDZ-ovaca, neće biti kažnjen zbog posluživanja prstaca.

> Index je dokazao da restoran Bonaca služi zabranjene prstace. Neće biti kažnjeni

Informacija je to koja može iznenaditi samo one koji slabo poznaju funkcioniranje hrvatskih institucija, čiji je osnovni model rada žmirenje na kriminal svih vrsta onih koji imaju političku zaštitu i, s druge strane, gaženje običnih ljudi kojih se ne boje ili od kojih nemaju osobne koristi.

Ilegalni prstaci i lažni račun nisu alarmirali inspekciju

Da podsjetimo, Indexov novinar je krajem lipnja otišao u Bonacu, koja je bila na glasu kao jedno od mjesta na kojem se može dobiti zabranjena školjka. Naručio je prstace i bez problema su stigli na stol. Sve je to potkrijepljeno videosnimkom, no sudeći prema odgovoru koji smo dobili iz inspektorata, oni Bonacu ne namjeravaju kazniti.

Kolega je čak dobio i račun za prstace - doduše neispravan - s izmišljenim nazivom izdavatelja i bez identifikatora koji dokazuju da je fiskaliziran, no ni to, ako ih već ne zanimaju prstaci, nije bilo dovoljno da inspekcija “postupa” prema tom restoranu.

Ako imate zaštitu, onda možete raditi što želite, a ako nemate, onda je priča malo drugačija. Do sada smo svjedočili bezbrojnim primjerima potpuno bizarnog iživljavanja nad prodavačima na tržnicama, ribarnicama, umirovljenicima koji uz ceste prodaju sir i med, zatvaranjima pekara zbog pogrešne veličine slova na računu, ali u Bonaci i ostalim takvim mjestima inspekciju, a još manje kazne - nećemo vidjeti.

Carinici se prerušavaju u prosjake pa love prodavače po štandovima

Ako nemate poznate goste i ne prodajete zabranjene prstace, već imate običnu kiosk-ribarnicu u manjem mjestu pored Zagreba, onda će vas inspektori špijunirati dok vas ne ulove da niste izdali račun, i naravno, platit ćete ogromnu kaznu i staviti ključ u bravu na najmanje 15 dana. Upravo to se prošle godine dogodilo vlasnici ribarnice u Svetoj Nedelji, koja zbog prekida internetske veze nije izdala račun od 15 kuna.

> Carinici zatvorili ribarnicu zbog računa od 15 kuna: "Zatvaraju sve žive"

Prošle godine u rujnu, u vrijeme kada je stradala i spomenuta ribarnica, inspektori su se, prema svjedočenjima prodavača na štandovima, čak prerušavali u prosjake, kako bi nekog uhvatili u prekršaju. Uz visoke kazne i oduzimanje robe, zatvoren je niz štandova. Hoće li se ove godine prerušiti u saborske zastupnike ili “kontroverzne poduzetnike” pa po restoranima tražiti prstace? Neće, da ne dobiju otkaz.

> Carinici zatvaraju štandove po Zagrebu: "Inspektori se preruše u prosjake"

Lažni računi inspekciju ne zanimaju, ali ako pogriješite veličinu slova - kazna od 10 tisuća

Dok je Bonaca našem kolegi izdala račun za prstace na kojem je izdavatelj “Vježba Ime firmea d.o.o” , dakle očito lažni račun koji osim što ima izmišljeno ime firme nema identifikatore fiskalizacije, jedna obrtnica prije dvije godine kažnjena je s 10 tisuća kuna zbog pogrešne veličine slova na računu.

Naime, na jednom računu u iznosu od 30 kuna, Porezna je utvrdila da je oznaka poslovnog prostora “P1”, dok je Ministarstvu financija prijavljen prostor pod oznakom “p1”, pa su zaključili da to nije isti prostor i opalili kaznu. I tako, dok se jednima zatvaraju lokali zbog 15 kuna, ili pišu velike kazne zbog malog slova, drugi mogu raditi što žele i svima se smijati u lice.

> Porezna kaznila obrtnicu s 10.000 kuna jer je na računu umjesto "p" napisala "P"

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.