Napetosti u Južnom kineskom moru ne prestaju: Nakon Filipina i Indonezija namjerava tužiti Kinu

Screenshot: Google Maps

UKOLIKO se problem posezanja Pekinga za većim dijelom Južnog kineskog mora ne razriješi dijalogom, Indonezija je spremna Kinu tužiti međunarodnom sudu, izjavio je indonezijski dužnosnik Luhut Panjaitan.

Iz karata koje su objavili Kinezi vidljivo je da Peking svojata dijelove tog područja koje se proteže u dubinu pomorskog dijela jugoistočne Azije, uključujući dijelove otoka Natuna koje drži Indonezija.

Vijetnam, Filipini, Tajvan, Malezija i Bruneji također polažu pravo na dijelove Južnog kineskog mora. Filipini su već tužili Kinu Stalnom arbitražnom sudu u Den Hagu zbog spora oko teritorijalnih voda, no Peking odbija uopće prihvatiti taj sudski postupak i u njemu sudjelovati. Indonezija također vjeruje da kinesko svojatanje dijela otočja Natuna nema pravnu utemeljenost.

"Naporno radimo na tome. Pokušavamo se približiti Kinezima. Željeli bismo da se spor u skoroj budućnosti riješi dijalogom, ili bismo slučaj mogli predati međunarodnom sudu", kazao je Panjaitan. Indonezijski dužnosnik je istaknuo da njegova zemlji ne želi nikakvu demonstraciju moći u tom području već miroljubivo rješenje koje bi se postiglo dijalogom.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi je priopćio da su Filipini tužbom protiv Kine pridonijeli zahlađenju odnosa između dvije zemlje te da je na filipinskoj strani da "zaliječi tu ranu".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.